Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, saopšteno je večeras.

Vulin je trebalo je da izložbi „Prebilovci 1941“ prisustvuje na poziv organizatora, „ali vlasti BiH nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku“, navoodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ističe da je „razočarano odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće“ delegacije Srbije na jednom komemorativnom skupu, uz ocenu da „takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina“.

„Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija. Današnja odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u celini“, ističe se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Svako malo „teška vremena“: Kako Vučić i Vulin kreiraju atmosferu staha?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare