Informacije o tome da se srpsko oružje našlo u Ukrajini pojavilo se i pre današnje “bombe” Rojtersa. Krajem februara u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili su se navodi da je naša država preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme „Grad“. I tad, kao i sad, vlast demantuje da je učestvovala u ovoj trgovini.

Rojters je danas objavio poverljivi dokument Pentagona u kojem se navodi da je Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala.

Pod naslovom „Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona, pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati smrtonosnu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Ministar vojni Miloš Vučević ovu je informaciju odmah demantovao, a isto to je uradio i pre mesec i po dana kada je do javnosti stigla informacija da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukraini 3.500 raketa.

Ruski portal „mash.ru“ objavio je da je reč o raketama “M21” od 122 mm srpske kompanije Krušik. Portal je objavio da je rakete od Krušika naručila kanadska firma „JNJ Export Import“, i da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku, gde se tranzitom bavila jedna turska firma preko koje je tovar otišao u Slovačku, a zatim u Ukrajinu.

Kompanija Krušik je zatim saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine, a ministar odbrane se nadovezao:

“Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obaveze ili regulative“, kazao je Vučević u Skupštini Srbije, na pitanje poslanika opozicije o tom slučaju.

Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Katara i rekao da je u pitanju “notorna laž” i da Srbija „nije poslala nijedan komad oružja nikome“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u kojima radi oko 20.000 ljudi. Posao im nije da proizvode mikrofone, cipele i sakoe, već granate mine, dinamite, eksplozive i drugo. Takva municija uvek završi negde na ratištu ili u kriznim područjima sveta“, rekao je on.

„Rekli su i da izvozimo preko Turske… Međutim, znajući da postoji mogućnost da oružje bude poslato bilo kojoj strani na ratištu, mi smo se dodatno zaštitili i dodali da je nemoguće izvoziti municiju u Tursku bez saglasnosti Srbije“

Reagovala je i Moskva, koja je zatražila od Beograda odgovore.

Marija Zaharova
Marija Zaharova Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

“Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija već putem zvanično saopštenog stava srpske strane“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, dodajući da je duboko zabrinuta zbog ovih navoda.

Nema sumnje da će Moskva reagovati i sada, nakon Rojtersove objave o srpskom naoružanju u Ukrajini.

Kad su srpske vlasti u pitanju, za sad je reagovao samo ministar odbrane Miloš Vučević.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

“Više od 10 puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike“, rekao je Vučević.

BONUS VIDEO: Ambasador Ukrajine u Srbiji Sa svakim našim poginulim vojnik i detetom, teže nam je da razumemo argumente Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar