Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Moskva je zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija već putem zvanično saopštenog stava srpske strane“, izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je dodala da se činjenice moraju otkriti i na osnovu toga doneti odgovarajući zaključci jer je u pitanju „izuzetno važna tema za bilateralne odnose“.

Zaharova je raniije danas izjavila da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

„Pažljivo pratimo ovu priču, obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u skupštini Srbije. Informacija koje kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost“, navela je ona u komentaru objavljenom na sajtu ministarstva.

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme „Grad“.

PROČITAJTE JOŠ

Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

„Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obaveze ili regulative“, kazao je Vučević u skupštini Srbije, na pitanje poslanika opozicije o tom slučaju.

****

BONUS VIDEO: Kako Ukrajina gleda na Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare