Foto: Nova

Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta i Nemanja Todorović Štiplija iz EWB, povodom najave evropskih zvaničnika da će svi pregovori i sporazumi Beograda i Prištine, uključujući i Aneks Ohridskog sporazuma u kojem se govori o pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama, biti uneti u pregovaračko Poglavlje 35 Srbije sa EU najkasnije do kraja januara 2024, slažu se da je to jasan signal evropskih zvaničnika, i da obe strane moraju da ispune ono što su obećale.

„Mislim da vlasti Srbije treba da nauče da te reči izgovorene prema EU treba da poštuju. Ako su u martu prihvatili sporazum i Aneks sporazuma da će to biti uneto u Poglavlje 35… Ovo ponašanje vidim isključivo za unutrašnju upotrebu“, navodi Štiplija za N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da ne misli da je moguće da Ohridski sporazum u celini postane deo poglavlja 35, jer bi Unija na taj način zatvorila vrata za Srbiju, prenosi N1.

„Ne mislim da je moguće da (Ohridski sporazum) u celini bude deo pregovaračkog poglavlja 35, jer bi to zatvorilo vrata za Srbiju. Ako stavite da je članstvo Kosova u UN deo tog poglavlja, onda je jasno da ne želite Srbiju. Ne verujem da je to moguće i ne verujem da će takvu odluku doneti“, kazao je Vučić.

Rašeta ocenjuje da se samo de fakto priznanje Kosova ne traži od Srbije, „ali u Aneksu se govori o pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama, to je nažalost kasno da se promeni“.

PROČITAJTE JOŠ

„Neće moći da se izbegavaju neke odredbe, poput pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama. Videćemo koja će biti strategija srpskih vlasti posle izbora, da li će se menjati“, navodi Rašeta za N1.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti saglasili su se 27. februara u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta. U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

„Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa“, navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

BONUS VIDEO Šta se dopisuje u poglavlje 35 o Kosovu? – Dušan Janjić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar