Foto:Promo

Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića na lokalnim izborima u Kragujevcu ostao je ispod crte sa jedva dva odsto osvojenih glasova građana. Međutim, ova stranka sada ima šest  odbornika u kragujevačkom parlamentu, više nego četiri stranke i koalicije koje su na izborima 21. juna prešle cenzus.   

Pročitajte još:

U Kragujevcu je pet meseci od proglašanja konačnih rezultata lokalnih izbora formirana odbornička grupa Šapićevog SPAS-a, iako na izborima nisu prešli cenzus. Šapićev „ulazak“ u lokalni parlament omogućili su ’“odbegli’“ odbornici koji su napustili svoje matične stranke i u međuvremenu se priklonili Šapićevim političkim idejama.

Šestoro odbornika ove grupe mandate je dobilo na listama Veroljuba Stevanovića (ZZŠ) i Slađana Rakića iz „Alternative“, stranaka koje su u aktuelnom lokalnom parlamentu jedina opozicija vladajućoj SNS koaliciji.

Nova grupa, sastavljena od prebeglih odbornika, zvanično je verifikovana na poslednjoj sednici Skupštine grada u petak 27. novembra, a za šefa odborničke grupe izabran je Marko Gavrilović, jedan od osnivača  „Alternative“ i najbliži saradnik predsednika te političke grupacije, Slađana Rakića.

Foto:Promo

Osim njega, političke ideje SPAS-a u lokalnom parlamentu  zastupaće i pet odbornika koji su odmah po okončanju izbora, nezadovoljni ostvarenim rezultatima, napustili Veroljuba Stevanovića (ZZŠ) i u Skupštini formirali svoju grupu „Nova Šumadija“, uz obrazloženje da „ne žele više da deluju kao opozicija“.

Kako je došlo do pregovora sa Šapićevim SPAS-om, da li je i šta, obećano odbornicima koji su tu stranku od „izbornog  gubitnika“ doveli do odborničkih klupa, nije poznato, ali je njihov ulazak u gradski parlament naišao na oštre reakcije nekadašnjih političkih istomišljenika.

Alternativa: „Gavrilović ukrao mandat“

U Grupi Građana „Alternativa“ za svog dojučerašnjeg člana, Marka Gavrilovića, koji je sada na čelu odborničke grupe SPAS, ne krijući razočarenje kažu,  da ih je „izdao i ukrao mandat“ te da je „preko noći pogazio sve ono za šta su se godinama zalagali“.

„Nažalost, Gavriloviću je izgleda bilo bitno da po svaku cenu uđe u vlast i tako se pridruži velikoj većini političkog šljama, koji se prodaje bez griže savesti i čestitosti“, rekli su u „Alternativi“.

Prelazak dugogodišnjeg istaknutog člana u drugu političku opciju u „Alternativi“ su okarakterisali kao „nemoralan  čin“,  ocenjujući da se u ovom potezu vidi  licemerje Aleksandra Šapića  koji se „sa jedne strane zalaže za promenu Zakona o lokalnim izborima i glasanje za pojedinca, a ne listu, dok sa druge,  trguje mandatima tamo gde nije mogao da dobije legitimnu podršku građana“.

Grupa građana „Alternativa“ koju predvodi lokalni  ekološki aktivista i političar Slađan Rakić na izborima u Kragujevcu osvojila je 4,56 odsto glasova i četiri mandata, a odlaskom Marka Gavrilovića, ova opoziciona grupa iako umanjena za jednog odbornika, nastaviće, kako ističu, da deluje kao opozicija SNS-u, u interesu svih građana.

Stevanović: „Nisam iznenađen otimanjem odbornika“

Prekrajanje izborne  volje građana i politički apsurd prema kojem stranka ispod cenzusa sada ima svoje predstavnike u Skupštini, za dugogodišnjeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića (ZZŠ) nije novost. Prema njegovim rečima, ta pojava je direktna posledica postojećih izbornih zakona koji „ovakve  stvari dozvoljavaju“.

„Prvo smo imali izbore u neverovatnim okolnostima i svi znamo da su bili neregularni, a sada još i ovo otimanje odbornika. Pa, sve je to pokazatelj kakav je moral na političkoj sceni i koliko su sve vrednosti urušene“, ističe Stevanović, dodajući da ovakvoj „trgovini mandatima“ može da se stane na put samo izmenom izbornih zakona, odnosno direktnim izborom poslanika, odbornika i kandidata za gradonačelnike.

„To je prava izborna priča, sve ostalo je podložno trgovini – mogu da prodam mandat, mogu da pređem gde hoću, mogu da radim šta hoću sa svojim mandatom. Upravo se to sada i dešava u Kragujevcu. Svi ovi odbornicu su dobili mandate kao protivnici vladajućoj većini, a sada praktično ulaze u tu istu vladajuću priču.  To su sad njihova lična moralna načela, ne znam kako će posle svega da izađu na ulicu i da se pogledaju u ogledalo“, kaže Stevanović.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nekadašnji  gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ocenjuje „da nekome upravo odgovaraju ovakvi izborni zakoni“ prema kojima može da „kupuje i ucenjuje kako mu je volja“.

„Ovo je situacija gde jedna grupacija ima apsolutnu većinu do koje je došla neregularnim izborima, ali ona i dalje nastavlja da kupuje, tako da je ovo jedna Srbija, takva kakva jeste i svemu ovome može da se stane na kraj onog trenutka kada budu promenjeni izborni zakoni“, zaključio je Stevanović.

On je prelazak svojih nekadašnjih odbornika u Šapićevu stranku okarakterisao kao želju da „pošto poto“ budu deo vlasti, dodajući da su odmah po proglašenju izbornih rezultata pregovarali sa ljudima iz SNS-a, ali se kako ocenjuje, ispostavilo da su razgovarali sa „drugim ešalonom“ stranke, te da sada šansu za svoje političke apetite vide u uvođenju Šapićevog  SPAS-a u lokalni parlament.

O formiranju nove odborničke grupa Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića portal Nova.rs zatražio je komentar od Marka Gavrilovića, šefa te odborničke grupe, kao i od Nedeljka Manojlovića koji je na izborima predvodio listu SPAS-a  za Kragujevac, ali do objavljivanja ovog teksta oni nisu odgovorili na naše pozive i mejlove.

Na lokalnim izborima u Kargujevcu,  cenzus je prešlo sedam političkih organizacija, koje su u postizbornom procesu formirale čak 14 odborničkih grupa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar