Foto: Medija centar Beograd

Stranka moderne Srbije (SMS) apelovala je danas na predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da organizuje preliminarni sastanak i sa liderima vanparlamentarnih stranaka, bez obzira na to da li su učestvovale u prethodnim izborima, kako bi se lakše utvrdio model i broj učesnika druge runde dijaloga koji se najavljuje.

„Izbori na gotovo svim nivoima su praktično već zakazani, vreme surovo prolazi i evo nas na kraju januara, ali još uvek nema ni naznaka nastavka dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta“, navela je SMS u saopštenju.

Ta stranka ocenila je da su izmene izbornih propisa neophodne u administrativnom, finansijskom i medijskom delu, i da je potrebno pojednostaviti procedure kandidovanja lista ili pojedinca, kako bi se stvorio prostor da sve organizacije ili pojedinci učestvuju u izbornoj trci.

„Potrebno je ograničiti finansiranje kampanja, stavljajući sve učesnike izborne trke u što ravnopravniji položaj. Ne dozvoliti da količina novca koji organizacije ili pojedinci poseduju ima toliko veliki uticaj na stanje demokratije u našem društvu“, navela je SMS u saopštenju.

Prema njihovom predlogu, medije sa nacionalnom frekvencijom treba obavezati da otvore prostor za dostojanstvenu debatu i predstavljanje politika i programa, a usvojene izmene u oblasti zabrane funkcionerske kampanje dosledno primenjivati u predizbornoj kampanji i izmedju dva izborna procesa.

U saopštenju je ocenjeno da odlaganje rešenja vodi u dublju krizu, veće podele u već podeljenom društvu i ka agresivnijim metodama borbe za demokratiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar