Vladimir Bilčik Foto:N1

Tokom sastanka delegacije parlamenta Srbije i Evropskog parlamenta koji se održava onlajn, Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiji Vladimir Bilčik rekao je da je dijalog vlasti i opozicije od izuzetne važnosti za njih, Evropsku komisiju i države članice EU. On je poručio da su izbori najavljeni za proleće 2022. te da je za dijalog ostalo malo vremena.

Početak dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji je, sudeći prema izjavama najviših predstavnika parlamenta, prioritet svih prioriteta.

Vladimir Bilčik je tokom drugog dela sastanka srpskih i evropskih parlametaraca, koji je bio predviđen za debatu, poručio da je Srbija ključni partner EU na Balkanu. Pohvalio je ekonomske pokazatelje u godini koju je obeležila pandemija uz ocenu da sve čeka još puno izazova.

Bilčik je najavio da će u februaru završiti nacrt izveštaja o napretku Srbije ka EU te da će ga Evropskom parlamentu predstaviti u martu kada se očekuje i njegovo usvajanje.

On je poručio da je vladavina prava važan segment u kome se očekuje napredak.

„Međustranački dijalog je izuzetno važan prioritet za naš parlament, za Evropsku komisiju i za države članice. Nemamo mnogo vremena za dijalog“, rekao je Bilčik.

Dodaje da će dijalog biti nastavljen, da će EU pomoći Srbiji da unapredi izborne uslove.

„Već imamo izveštaj ODHR i mislim da ima prostora za unapređenje“, rekao je Bilčik.

Navodi da u EU smatraju da sve političke stranke, svi oni koji se bave politikom treba da učestvuju na izborima.

„Mislimo da sve političke stranke, svi koji se bave politikom treba da učestvuju na izborima. To je važna stvar koju moramo imati u vidu. Spremni smo za dijalog“, rekao je on i dodao da se čeka razgovor Ivice Dačića i Dejvida Mekalistera.

On je poručio da će Izveštaj o napretku Srbije ka EU koji će usvojiti EP biti zapravo vodič za Srbiju, i da Srbija ima punu podršku EP na tom putu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar