Nikola Selaković

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je Orden srpske zastave prvog stepena, posebnom savetniku za oblast kulture predsednika Rusije Vladimira Putina, Vladimiru Tolstoju, za jačanje kulturnih veza između Srbije i Ruske Federacije.

„Kultura je možda najbolje polje na kojem zajednički pokazujemo i sebi samima i čitavom svetu da ostajemo verni tradicionalnim, pravim vrednostima, a jedna od tih vrednosti je naš zajednički stav koji se protivi istorijskom revizionizmu svega onoga što čini prošlost naših naroda, ali što čini prošlost i Evrope i čitavog sveta. Uveren sam da će, među priznanjima koja ste poneli tokom bogate karijere, ovaj Orden srpske zastave prvog stepena, kojim Vas odlikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zauzimati jedno zapaženo mesto“, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je Vladimir Iljič Tolstoj čovek koji predstavlja svojevrsnu vezu srpskog i ruskog naroda i da ta veza nije oličena samo u funkcijama koje je obavljao i koje obavlja, već da je deo njegovog porodičnog genetskog koda.

Tolstoj je podsetio da su njegovi preci od 1920. do 1940. živeli u Srbiji i aktivno učestvovali u borbama Crvene armije za oslobađanje od fašizma, i da su to ljudi koji su takođe zaslužili ovu nagradu.

„Ja sam predstavnik celokupne porodice Tolstoj danas, a smatram da bi oni bili veoma srećni znajući da sam ovde i da dobijam ovu nagradu. Mi smo zaista organizovali i realizovali niz kulturnih manifestacija i mislim da ćemo tako nastaviti i sve one će biti usmerene na zbližavanje srpskog i ruskog naroda i zbližavanje naših kultura“, poručio je Tolstoj i najavio da se planovi za budućnost tiču izdavaštva, filmske i slikarske umetnosti.

Svečanom uručenju Ordena u Istorijskom muzeju Srbije, koji je predsednik Srbije dodelio povodom Dana državnosti, prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare