Foto: Nova.rs

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najviđeniji je kandidat za novog ministra privrede, dok će socijalistima u novoj vladi najverovatnije ostati resori diplomatije i energetike, saznaje Nova.rs.

Sastav nove vlade i dalje je politička tema broj jedan u Srbiji, a konačan spisak imena, kako je pisala Nova.rs, a kasnije potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javnosti će biti poznat tek nakon sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 4. septembra.

PROČITAJTE JOŠ...

Pretumbavanja u vladi sasvim su izvesna, neki ministri će se pozdraviti sa ministarskim foteljama, dok će za ovalni sto u Nemanjinoj 11 u novom sazivu sesti i neki novi ljudi. Jedan od njih, po svoj prilici, biće i Marko Čadež.

Neukaljan kadar

„Marko Čadež je najbliži izboru za novog ministra privrede, na kojem će naslediti Gorana Kneževića. On već duže vreme uživa veliko poverenje Aleksandra Vučića, jer se pokazao dobro u poslu koji je prethodnih godina obavljao, neukaljan je aferama, a njegovi kontakti sa nemačkim privrednicima takođe mu idu na ruku“, saznaje Nova.rs iz dobro obaveštenih izvora.

Foto: Vesna Lalić

Najmlađi predsednik Privredne komore Srbije poznat je upravo po dobrim vezama sa nemačkim zvaničnicima i tamošnjim privrednicima, koje su mu i bile propusnica za ulazak u visoku politiku i dolazak na aktuelnu poziciju. Školovao se u Nemačkoj, gde je 2001. godine diplomirao na Akademiji za marketinške komunikacije u Frankfurtu. Od 2003. do dolaska u Privrednu komoru Srbije, radio je u Ambasadi Nemačke u Beogradu – gotovo deceniju kao portparol Ambasade. Bio je i koordinator nemačke medijske kuće Dojče vele za Srbiju i Crnu Goru i koordinator programa i savetnik za politička pitanja i komunikacije pri Fondaciji Konrad Adenauer u Beogradu.

Od postavljenja na mesto predsednika Privredne komore Srbije 2014. godine, Čadež se pokazao kao kadar kojem se može verovati, a pride uz njegovo ime, za razliku od mnogih ministara i ljudi na visokim pozicijama, nisu se vezivale raznorazne afere.

Socijalisti u minusu

Veliki znak pitanja od izbora 21. juna na ovamo, jeste i budući status socijalista. Prema rečima našeg sagovornika, sve su prilike da će SPS Ivice Dačića opet biti u vladi, ali znatno skresanih krila.
„Socijalisti realno Vučiću nisu potrebni da bi formirao vladu i oni to znaju. Zato će im biti ponuđeno manje resora, a po svoj prilici zadržaće diplomatiju i energetiku. Možda će pored toga dobiti i neko ministarstvo bez resora videćemo, sasvim izvesno da o pet resora koje su imali u prethodnom sazivu nema ni reči“, navodi sagovornik Nova.rs.

Foto: TANJUG/RADE PRELIC

Da socijalisti ne mogu očekivati isti status bilo je jasno i nakon nekoliko izjava visokih funkcionera SNS. Tako je predsedniku Izvršnog odbora SNS Darku Glišiću zasmetalo što je SPS požurio da formira vlast svuda gde se naprednjaci ne pitaju.

„Zanimljivo je da su to uradili u više opština, kao što su na primer, Bački Petrovac, Svilajnac i Surdulica. Svuda gde se mi ne pitamo lokalni parlamenti su već formirani”, naveo je Glišić u intervjuu za dnevni list “Politika”.

Jasne poruke

Među onima koje je kritikovala SPS bila je i potpredsednica bivše vlade Zorana Mihajlović, koja je navela da se mnogo pažnje posvećuje SPS-u, kao da naprednjaci nemaju većinu, Dragan Šormaz je poručio da je vreme da socijalisti osete kako je to biti opozicija, a nedavno se ovim pitanjem bavila i premijerka Ana Brnabić koja je izjavila da SPS preko stranaca želi da izdejstvuje svoje mesto u vladi.

„Preko stranih ambasada pokušavati je siguran način da ne budete u vladi. Sami su se isključili. Vučić ne voli da strane ambasade utiču na to ko će biti u vladi, tako da, ko god se pozove na njih neće biti član Vlade“, kazala je Brnabić i tako zapravo uputila jasnu poruku Ivici Dačiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare