Foto: Arhiva

Ako je verovati starom pravilu da se koalicija na nacionalnom nivou automatski spušta po dubini i na sve ostale, onda današnji reizbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine, možemo posmatrati kao prvi signal da su naprednjaci i socijalisti sklopili dogovor o koaliciji.

Pastor je izabran sa 95 od ukupno 120 glasova, tako da je lako zaključiti da naprednjaci i socijalisti u Vojvodini nastavljaju zajedno. Kada se tome dodaju i izjave Ivice Dačića, smirivanje strasti na lokalu i predstojeći pregovori o Kosovu, kada je više nego potrebno udružiti snage i odgovornost, svi su izgledi da će Vladu činiti SNS i SPS, dok će SPAS Aleksandra Šapića biti jedina opozicija u parlamentu.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara ponovo je danas izabran za predsednika Skupštine Vojvodine, treći put zaredom. Za izbor Pastora je od 120 glasalo 100 poslanika, a pet je bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo ukupno 114 poslanika.

Ne treba zanemariti ni nedavne izjave lidera socijalista Ivice Dačića da još nije razgovarao o podeli ministarstava u novom sazivu Vlade Srbije, navodeći da su funkcije „tehničko pitanje“. Kao da je pitanje koalicije već svršena stvar, a o funkcijama će se kasnije…

Na pitanje da li ovo mogu biti prvi signali postignute koalicije socijalista i naprednjaka izvršni direktor CeSID Bojan Klačar za Nova.rs kaže da to svakako jeste jedan od pokazatelja.

Foto:Nemanja Jovanović

„Ali ne i jedini. I bez današnjeg glasanja ova koalicija se činila sasvim realnom i izvesnom. Politički interes od ove koalicije je veliki, mnogo veći od političke ljubavi, a Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su suviše dugo u politici da bi reskirali interes zbog nekakvih lokalnih sukoba, o čemu je bilo reči prethodnih dana. Pored toga evidentno je da SPS godinama po malo gubi glasače, ali zahvaljujući saradnji sa SNS i dalje mogu da budu na funkcijama, a da niko od opozicije nema čak ni priiku da ih ugrozi“, kaže Klačar.

Pored toga, kako navodi, između Vučića i Dačića postoje relativno dobri odnosi.

„Oni su iskusni političari i znaju i da je u situacija sa pregovorima oko Kosova mnogo lakše kada se odgovornost podeli, pored tog ada se primetiti i da su sukobi na lokalu utišani, pa sve ide ka tome da je dogovor o kolaiciji napravljen“, navodi Klačar.

Iako se saradnja nastavlja, to ne znači da će karte biti podeljene na isti način.

PROČITAJTE JOŠ...

„Malo je verovatno da će socijalisti dobiti ono što su imali. Pretpostavljam će dobiti manji broj resora ili će možda dobiti isti broj resora, ali manje strateški vađnih. Jer socijalisti su do sada držali tri vrlo važna resora:spoljnih poslova, energetike i državne uprave i lokalne samouprave. Ne verujem da će i sad biti tako“, smatra Kalčar.

Kad je reč o Aleksandru Šapiću, njegova stranka će najverovatnije biti jedina opozicija u parlamentu.

“ Ne čini mi se realnim da Šapić uđe u Vladu. Ne vidim šta bi naprednjaci dobili tom saradnjom“, zaključuje Klačar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare