Državni vrh ubeđuje javnost da sve “pršti od energije” u UN, gde srpske diplomate i predsednik pokušavaju da spreče usvajanje Rezolucije o Srebrenici, ali efekti su za sada isključivo negativni. Predsednik Aleksandar Vučić i njegovo najbliže okruženje, nažalost, prethodnih dana više su skrenuli pažnju svojim gafovima i nerezonskim potezima, a najavljenu pobedu nad svetom preokrenuli su u ozbiljan debakl i diplomatski neuspeh.

Poslednjih dana predsednik države češće je u Njujorku nego u Beogradu, gde učestvuje u lobiranju da se stavi ad akta predlog Rezolucije o Srebrenici. Dok provladini mediji objavljuju velike uspehe i diplomatske pobede koje predsednik postiže sa svojim timom, realnost je nažalost daleko od ružičaste.

Ništa se nije promenilo ni za jotu u odnosu na ranije stavove međunarodnih partnera oko rezolucije, ali se srpski diplomatski tim prilično brukao u prethodnim danima.

Najpre je predsednik Srbije pokušao da izmanipuliše predsedavajuću na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu Vanesu Frejzer i da traži dodatnih tri minuta za debatu, što je ona oštro odbila i poručila predsedniku da je sve dogovoreno prethodnim dnevnim redom.

Nakon što je predsednik Srbije još jednom rekao „nije dogovoreno“, Frejzer je reagovala udarajući šakom o sto. Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

Dok se ovaj diplomatski gaf još uvek nije ni “ohladio”, predsednik je napravio drugi. Na marginama sednice Saveta bezbednosti UN rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog takve etikete prema zvaničnoj Ljubljani, predsednik se nakon reakcije Slovenije javno izvinio i rekao da se to odnosi na političare, a ne narod, ali je svakako već napravljena dovoljna šteta.

Tim u kome nema ni ministra spoljnih poslova, niti većih stručnjaka od bivšeg ambasadora u SAD Marka Đurića tako se našao na vetrometinim, a o po svemu sudeći u kofere za povratak iz Njujorka će spakovati više neuspeha nego uspeha.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ocenjuje da je odlazak Vučića u Njujork definitivno proizveo više štete nego koristi, a da nikakvog rezultata nije bilo.

“On je skretao pažnju sveta na svoje poteze, ali pre svega svojim nekonvencionalnim diplomatskim potezima, umesto novim činjenicama i argumentima. Naprotiv, fakte je okretao protiv sveta, govorio da je Rezolucija o Srebrenici osuđuje Srbiju, da je proglašava za genocidnu, što nije tačno. U krajnjem rezultatu, izmakao se iz Srbije, otišao u Njujork i otuda je vodio svoju redovnu naprednjačku kampanju koja je trenutno koncentrisana na beogradske izbore”, oštro ocenjuje Đukić za Nova.rs.

Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Komentarišući izjave predsednika u kojima je kritikovao Sloveniju zbog svog stava o rezoluciji, Đukić odgovara da je to bio veliki skandal, a da je predsednik vodio razgovore sa ljudima koji su niži po rangu od njega što tumači kao neprihvatljivo.

“U istoriji diplomatije se nije zabeležilo da šef države ide u sedište UN i razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja članica koje su tamo predstavljene na nivou ambasadora. Njima treba da odgovaraju isti nivoi predstavljanja, dakle ambasadori. Zbog toga se i postavlja pitanje čemu onda naša misija u UN, sa kompletnim stafom. Šta je njihov zadatak, šta su radil ako mora da dolazi šef države i razgovara sa njima”, pojašnjava Đukić za Nova.rs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima država članica iz Azijsko – pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u NjujorkuFoto:TANJUG / TANJUG VIDEO

Naš sagovornik sumira da je zbog svega navedenog teško očekivati bilo kakve rezultate od ovakve diplomatske misije šefa države jer je ona iskakala od ustavljene diplomatske prakse.

“Diplomatija se koristi na adekvatan način. Za svaki šraf postoji odgovarajuća alatka, ali pošto mi i i nemamo spoljnu politiku i diplomatiju, onda se šef države uvek nađe da bude glavni diplomata i pregovarač,a ovo je rezultat”, zaključuje Đukić.

Diplomatski skandal „upriličila“ i Suzana Vasiljević

Nakon što je predsedavajuća Saveta bezbednosti UN opomenula predsednika Aleksandra Vučić, upozorenje je dobila i njegova savetnica Suzana Vasiljević.

Suzana Vasiljević upozorena da ne snima telefonom na Savetu bezbednosti UN-a
Suzana Vasiljević upozorena da ne snima telefonom na Savetu bezbednosti UN-a

Vasiljević je dobila opomenu od, kako se pretpostavlja, ljudi iz protokola, zbog snimanja telefonom.

Kako se vidi na snimku koje su zabeležile kamere iz sale u kojoj je bila održana redovna sednica o Kosovu Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević opomenuta je zbog snimanja izlaganja Aleksandra Vučića mobilnim telefonom.

BONUS VIDEO:  U Njujorku izveštaj UNMIK-a i poruka – Banjska se mora istražiti: Vučić pita EU gde je ZSO?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare