Sava Janjić Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Obe strane osuđuju zločine Miloševićevog režima na Kosovu…Mi podržavamo ulogu Međunarodnog tribunala za ratne zločine, mir se jedino može graditi na osnovama pravde“, podsetio je danas na svoje reči medijima u Prištini iz jula 1999. iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

„Srpska pravoslavna crkva na Kosovu bila je prva srpska institucija koja se uključila u dijalog sa liderima kosovskih Albanaca pod posredstvom UNMIK-a posle rata 1999. Sa bivšim vladikom učestvovao sam u sastancima koji su podržavali pomirenje i osudu nasilja bilo koje strane“, napisao je on dodajući da je uprkos tim naporima i SPC i preostala srpska zajednica bila suočena sa godinama sistemske destrukcije i žestoke medijske kampanje koja je na kraju dovela i do daljeg raseljavanja Srba.

„Bez prisustva KFOR-a, UN-a, EU i OSCE-a, Srbi ne bi preživeli do ovog dana“, napisao je još.

Izrazio je i žaljenje zbog toga što je 21 godinu nakon rata obustavljen proces povratka, dok su nastavljeni incidenti, a SPC se targetira od strane „neodgovornih institucija koje krše svoje zakone i putem medija šire besan nacionalizam i etničku i versku mržnju“.

Pročitajte još...

Otac Sava, koji zajedno sa SPC neretko doživljava napade kosovskih medija i javnosti podsetio je, prenosi Kossev i na jedan od spornih naslova u kosovskim elektronskim medijima usmeren protiv njega – „Sava Janjić, ne laži, ti si kriminalac“ – ali i na slike martovskog nasilja.

Tenzije u kosovskoj javnosti u vezi sa SPC podignute su iznova u avgustu nakon ponovnog pokušaja lokalnih vlasti da izgrade tranzitni magistralni put kroz specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Dečani čemu se bratstvo usprotivilo pocrtavajući da se radi o projektu koji krši Zakon o specijalnim zaštićenim zonama.

Neposredno nakon što su se tenzije u vezi sa protestima povodom izgradnje puta stišale, prištinska Koha objavila je u svojoj kulturnoj sekciji tekst pod naslovom „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ u kom se navodi da su srpski vladaoci „uzurpirali katoličke crkve“ koje su navodno nasleđe „autohtonih katoličkih Arbra“, odnosno katoličkih Albanaca.

Na tekst je reagovala Eparhija Raško-Prizrenska navodeći da se takvim tekstom „otvoreno i neskriveno širi etnička i verska mržnja“ prema Srbima na KiM i njihovoj kulturnoj i duhovnoj baštini, dok su autora, profesora istorije, Bedrija Muhadrija, optužili da je upotrebio „otvorenu propagandu“ i izbegao korišćenje međunarodnih istorijskih izvora.

SPC i njeni lideri na KiM, u čemu je najvidljiviji upravo Sava Janjić, trpe kritike kosovske javnosti upravo na račun navodne podrške Miloševićevom režimu. S druge strane, oni takve optužbe odbacuju, posebno bratstvo manastira Dečani koje neretko podseća da je manastir Visoki Dečani tokom 1999. pružao zaštitu za 200 albanskih izbeglica, brojne srpske prognane porodice, Rome i jednu goransku porodicu,podseća Kossev.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar