Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

U Briselu je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a sastanku prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nešto posle 18 časova u zgradu EU u Beogradu je pristigla delegacija Srbije, a nešto malo ranije i kosovska delegacija.

Trilateralni sastanak, kojem prisustvuju i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, počeo je oko 18.15 časova.

Petar Petković, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj , Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

U delegacijama Srbije i Kosova su i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu su uvek i zauvek iznad svega“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre početka sastanka za koji je ocenio da će biti „težak“.

Petar Petković, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj , Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

On je objavio sliku sa visokim predstavnikom EU sa spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Na dnevnom redu ovog sastanka naći će se i prvi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, a očekuje se da budu usvojena i deklaracija o nestalima, a koju su usaglasili šefovi pregovarčkih timova Beograda i Prištine.

Nakon deklaracije uslediće prezentacija i rasprava o prvom Nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, posle čega će se razgovarati o aktuelnim pitanjima.

Portal Nova.rs ranije je preneo svoja saznanja da bi na sastanku moglo da se govori i o tablicama i energetici.

Pre sastanka sa Vučićem, premijer Kosova Aljbin Kurti je u Briselu razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a Gabrijelom Eskobarom.

Inače, ovo je prvi sastanak Vučića i Kurtija nakon dogovora o Aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koji je postignut u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uoči sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i poručio da se Srbiji preti, te da prolivena krv ne sme da se zaboravi.

Žosep Borelj i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

„Već nekoliko dana Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalno i prljavo. I on i svi njegovi pomagači. Prete Srbije, podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu, zaboravljavajući da su Srbi boritli za slobodu protiv terorista i NATO agresija. Prolivena krv ne sme da se da se zaboravi, imaću to u vidu večeras“, rekao je Vučić u objavi uoči sastanka.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je uoči nove runde pregovora u Briselu da statut Zajednice srpskih opština na Kosovu mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

„Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak“, rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

Dodao je da će na kraju od dve strane zavisiti kako će statut izgledati.

***

BONUS VIDEO – Koliko košta Kosovo? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare