Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Član Predsedništva Samoopredeljenja Artan Abraši izjavio je danas da neće biti Zajednice srpskih opština na Kosovu dok je ta stranka na vlasti i da dijalog sa Srbijom oko konačnog sporazuma nije hitan sve dok procenjuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće priznati nezavisnost Kosova.

Abraši je za Kosovopres rekao da bi osnivanje ZSO bilo štetno za unutrašnje funkcionisanje Kosova i da bi to kršilo bitne elemente države.

On je istakao da će se reciprocitet prema Srbiji primeniti i u drugim oblastima, a ne samo za registarske oznake vozila, i da će na sve tarifne i političke barijere uzvratiti istom merom.

Reciprocitet je jedini i pravi pristup sa kojim ćemo se suočiti sa Srbijom, kazao je Abraši i dodao da je sporazum sa Srbijom o registarskim tablicama vozila povoljan za Kosovo.

Sporazum je povoljan jer Kosovo prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, što do sada nismo imali, jer su svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili na našu štetu. Verujem da smo već dobili međunarodnu podršku, a vredi pomenuti američku, rekao je Abraši.

Naveo je da se neće žuriti u dijalog sa Srbijom, dok Vučić stalno govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

„Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih poruka Vučića da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da rešimo, ali konačni cilj u ovom procesu je priznanje”, kazao je Abraši, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Srbi uklanjaju kamion sa znakom Zajednice srpskih opština

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar