Foto: Nova.rs

Blokade na administrativnim prelazima Brnjak i Merdare prekinute su danas popodne, nakon gotovo devet dana. Srbi su privremenim prištinskim institucijama dale rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, a u suprotnom će preduzeti radikalnije mere, potvrdio je za Tanjug predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević.

On je rekao da blokada nema ni na jednom administrativnom prelazu, navodeći da se na Jarinju saobraćaj sve vreme odvijao normalno, s tim što se zaustavljao teretni saobraćaj onih sa dokumentima tzv. Kosova.

Rojević je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji svesni da njihovi zahtevi ne mogu da se ispune „za dan“, ali da je važno da prate da prištinska strana radi na ispunjenju zahteva.

„Mi nismo hteli da blokiramo i da divljamo, već da pokažemo da će se blokade dogoditi i da ako naši zahtevi, da se stanje na KiM vrati u normalno stanje, ne budu ispunjeni – mi ćemo postupiti radikalnije“, rekao je Rojević.

Merdare Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

On je objasnio da Srbima celodnevne blokade ne idu u korist, jer se time onemogućava prolazak studentima i mnogim Srbima da idu na posao i zbog toga su odlučili da privremeno prekinu blokade i da privremenim prištinskim institucijama daju rok da ispune zahteve.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja saopštio je ranije danas da su prelazi Merdare i Brnjak otvoreni za saobraćaj, precizirajući da je prištinska strana odustala od blokada nakon odluke Srba da prekinu blokade.

Privremene institucije u Prištini su rano jutros zatvorile prelaze Brnjak i Merdare, nakon što su aktivisti više srpskih udruženja blokirali saobraćaj u blizini nekoliko punktova iz pravca Srbije.

Pročitajte još:

Tzv. kosovska policija upala je u petak, 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

U nedelju su prištinske institucije postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta tzv. kosovska obeležja.

Na objektu u kom su se nalazili PIO fond i Kosovsko-Mitrovački okrug zalepljene su papirne table na kojima piše: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Ministarstvo rada i transfera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare