Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su u toku razgovori o novoj Vladi Srbije, za čije formiranje je rok 3. novembar i dodala da će javnost o razultatima pregovora biti obaveštena nakon sastanka organa Srpske napredne stranke.

„Ko će tačno da bude u kojem ministarstvu, to je dvosmerna ulica, o tome se razgovara. Vlada treba da bude efikasna, da obezbedi političku sigurnost, zdravstvenu bezbednost, a i da se posvetimo temama poput ekologije“, rekla je Mihajlović u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije.

Mihajlović je naglasila da postoji puno prostora u kojem nova vlada može da radi za građane Srbije, te da je za nju „apstraktno“ pitanje da li će vlada biti koncentraciona, odnosno da li će je činiti sve političke stranke koje su prešle cenzus i da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, Mihajlović je kazala da nije sporno da je Srbija zabeležila u nekim delovima bolje, a u nekim lošije rezultate i istakla da to ne znači da zemlja neće dalje napredovati.

„Da li smo mogli negde da budemo bolji – jesmo“, rekla je Mihajlović i navela da će napretku Srbije doprineti formiranje dva nova ministarstva, za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Govoreći o zastupljenosti žena u Skupštini Srbije, koja je zakonom određena na 40 odsto, Mihajlović je iznela tvrdnju da je Srbija sa brojem poslanica u trenutnom sazivu parlamenta „daleko iznad proseka Evropske unije“.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antovićević izjavio je da nova vlada fokus rada treba da postavi prema izveštaju EK o napretku Srbije, za koji je kazao da je „dobro merilo šta je postignuto, a šta je Srbija obećala“.

Govoreći o sastavu buduće vlade, Antonijević je rekao da očekuje da ona bude koncentraciona, „da pokupi sve političke snage“,  ali je i dodao da to predstavlja „situaciju koja nije dobra za društvo Srbije“.

Antonijević je naglasio da sa formiranjem nove vlade paralelno treba razgovarati o pitanjima izbornih uslova, radu javnih servisa i uopšte stanju u medijima u Srbiji, za koje je naglasio da su preduslovi za relaksiranje situacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar