Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da potpredsednik njegove stranke Milan Radoičić ima najveći autoritet kod kosovskih Srba i da je zato "trn u oku Prištini".

„Gospodin Radoičić ima najveći nesporni autoritet za Srbe na ovim prostorima, i južno i severno od Ibra. To je rezultat njegovog ozbiljnog političkog rada i rezultata, od kojih je najvažnije jedinstvo srpskog naroda, posebno u političkom smislu, što je prvi put uspostavljeno od sukoba 1999. godine“, rekao je Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak, za današnju „Politiku“.

Ocenio je da oni koji rade protiv interesa srpskog naroda smatraju da bi „njegovim eliminisanjem srušili to jedinstvo“, a da se snaga njegovog autoriteta najbolje videla u noći kad su Srbi postavljali blokade, a Radoičić bio sa njima i „ulio im snagu, ali i smirenost“, dodao je predsednik Srpske liste.

Rakić je istakao da je situacija na severu sada mirna, ali da su izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u čijoj vladi je Rakić ministar, protivne dijalogu koji se vodi u Briselu.

Prištinsku vlast optužio je da „podizanjem tenzija skreće pažnju građana sa realnih problema“, ugrožava stabilnost i podstiče tenzije.

„Mogućnost sukoba i potencijalni rat pominju oni koji su sve učinili da se situacija pogorša, a mi u Srpskoj listi smo uvek apelovali na mir“, rekao je Rakić.

Dodao je da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine, ali da Srbi sa Kosova ne beže od mogućnosti da je sami formiraju poštujući međunarodni sporazum.

BONUS VIDEO Kakav zadatak je poveren Milanu Radoičiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare