Foto: Vesna Lalić, Dragan Mujan/Nova.rs, N1, Birn

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim televizijskim nastupima neretko proziva “tajkunsku bivšu vlast”, a u njegovo vreme mnogi biznismeni, blisko vezani za Srpsku naprednu stranku, doživeli su procvat. Broj firmi čiji su vlasnici godinama se samo uvećavao, kao i zarada koju su dobrim delom stekli zahvaljući poslovima na velikim državnim projektima.

Biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, vlasnici “Milenijum tima”, bili su poznati i u vreme bivše vlasti, zahvaljući bliskom odnosu sa Dušanom Bajatovićem, direktorom JP Srbijagas i funkcionerom SPS. Oni su se pojavljivali i u nekoliko Bajatovićevih predizbornih spotova, a od Srbijagasa su dobijali poslove gasifikacije i to bez tendera.

Sada se, međutim, vezuju za Srpsku naprednu stranku. Ivan Bošnjak bio je u prvim redovima na konvenciji SNS, koja je održana u decembru 2021. U avgustu iste godine pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako se Bošnjak u društvu porodice Vučić, Aleksandra i Danila, veseli pod šatrom na jednoj proslavi.

Makisko polje izgradnja metro
Ivan Bošnjak i Goran Vesić, Makiško polje gradilište Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je ranije pisao KRIK, Predrag Mali, rođeni brat ministra Siniše Malog, godinama je vozio „audi“ u vlasništvu firmi Bošnjaka i Vujka, a sem automobila, biznismeni su mu ustupili i stan u kojem je jedno vreme stanovala devojka Predraga Malog.

“Milenijum tim” za to vreme ušao je u gotovo sve pore srpskog biznisa.

Osnovana je početkom 2003. kao firma za trgovinu prehrambenim proizvodima i otpadom, a danas dobija unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim izgradnje stanova za bezbednjake i puteve, do kupovine banja. Ove godine kupila je i čuveni Institut Jaroslav Černi.

Kako je portal Nova.rs ranije otkrio, „Milenijum tim“ sklopio je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja, koja se nalazi u većinskom vlasništvu države. U isto vreme, osnovao je novu firmu pod nazivom “Mostogradnja ING”, koja je, kako su nam pričali radnici, trebalo da preuzme deo zaposlenih iz pomenute državne kompanije i zakupi njenu proizvodnu halu u Batajnici.

“Milenijum” je vlasnik i Instituta Goša, kao i KBV “Datakom”, a prema pisanju KRIK-a te tri kompanije su samo tokom prošle godine dobile su 17 državnih poslova vredih najmanje 1,43 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra. Bošnjak i Vujko su i vlasnici firmi „MT Gastel”, „Millennium resorts“, „Alea Consulting”, „Industrija mehanizacije i traktora”, „Millennium properties“, „MTT air services“, „Millennium Property Management“, „Industrija mašina i traktora“ …

Beogradski metro pocetak radova protest Makisko polje
Makiško polje početak radova Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, samo dobit “Milenijum tima” je u poslednjih 10 godina, uz sve investicije, porasla za oko tri puta. U prošloj godini zarada te kompanije Bošnjaka i Vujka iznosila je oko devet miliona evra, dok je prema pisanju Insajdera u 2012. ona bila 2,9 miliona evra. Razlika je ogromna ako se prošlogodišnja dobit poredi sa onom iz 2009, kada je iznosila svega 200.000 evra.

Nikola Petrović

Kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor JP „Elektromreže Srbije“ – Nikola Petrović dovodio se u vezu sa 10 malih hidroelektrana, a koje su tokom prošle godine, prema pisanja CINS-a, od države dobile oko 3,1 milion evra.

Mediji su pisali da se veći deo tih malih hidroelektrana nalazi u vlasništvu firme „Eco Energo Group“, koja je 2010. godine postala prvi povlašćeni proizvođač struje u Srbiji, a čiji je Petrović suvlasnik.

Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić

Pre dve godine one su od države su dobile gotovo 1,9 miliona evra za struju proizvedenu u mini hidroelektranama, a kompanije povezane sa njim zapravo su godinama unazad dobijale milionske iznose novca za „čistu struju“. I 2019. Petrovićevim kompanijama bilo je isplaćeno 2,3 miliona evra, 2018. godine njegove firme dobile su 3,1, a 2017. 2,9 miliona evra.

KRIK je pisao i da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a. Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

Takođe, prema pisanju pomenutog istraživačkog portala, ta firma nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

Posredstvom ove firme, Petrović je kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Stanka Subotića. KRIK je otkrio da je prodaja obavljena ispod cene, jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra.

Upitan da prokomentariše ove navode, Vučić je u februaru ove godine na konferenciji za novinare rekao da nema pojma čime se bavi njegov kum Nikola Petrović, navodeći da ima 75 kumova.

Inače, Nikola Petrović je i potpredsednik i član UO Privredne komore Srbije.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović

Neozaobilazan dvojac u poslovima sa državom su i kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Obojica su bliska Srpskoj naprednoj stranci, a Radoičić je i potpredsednik Srpske liste, uprkos tome što je na poternici Prištine.

Takođe, obojica su odnedavno i pod sankcijama SAD-a. U obrazloženju američkog ministrastva finansija se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu, te da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

Takođe, navodi se da je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018, kao i da je u atentatu ulogu imao i Radoičić.

Pod sankcijama su i neke njihove firme, poput preduzeća “Novi Pazar put”. Ta kompanija je od početka 2020. godine u proseku dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Otkad su Radoičić i Veselinović 2020, preko njihove firme Inkop, kupili “Novi Pazar put”, dobit tog preduzeća značajno je porasla, gotovo duplo. Prema finansijskom izveštaju ta firma je prošle godine zaradila 10,1 miliona evra, 2020. oko 5,8, a 2018. “svega” 1,2 miliona evra.

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firme “Doli Bel”, kao i preduzeća “Inkop”, koja je takođe pod američkim sankcijama, kao i Granit Peščar. One su su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. “Nova” je ranije objavila da je Inkop kao podizvođač dobio posao na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Reč je o očito preplaćenom projektu od 158 miliona evra za deonicu od 18,3 kilometra, koji je dobila kompanija “Čajna Šandong”.

Kako je BIRN ranije pisao, Inkop je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11. Na tom koridoru bila je angažovana je i firma “Granit peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda.

BONUS VIDEO Kakav zadatak je poveren Milanu Radoičiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare