Rosu, Milan Radoičić
Foto: Nova.rs/N1

Iako se nalazi na poternici Kosovske policije zbog slučaja "Brezovica", kontroverzni biznismen Milan Radoičić pojavio se u nedelju na barikadama koje su postavili Srbi u Rudaru kod Zvečana, a ovu vest potvrdili su zvaničnim saopštenjem iz Srpske liste.

U pomenutom saopštenju navodi se da „Radoičić ima veliki autoritet među Srbima, što se najbolje videlo u nedelju kada im se pridružio na protestima“.

Ostalo je nejasno, zašto Kosovska policija nije imala informacije da se na teritoriji za koju imaju nadležnost, nalazi osoba za kojom su izdali poternicu.

Konfuziju su uneli i pojedini prištinski mediji, koji su preneli vest da Radoičić zapravo nije bio na severu, ali oslanjajući se na demanti ministra unutrašnjih poslova  Dželjaja Svećlje, koji je dat 5. jula, kada je Radoičić boravio na Kosovu, u blizini Leposavića.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

Iz više nezvaničnih izvora, kao i na osnovu svedočenja građana, izvesno je da se Milan Radoičić zaista pojavio u nedelju na severu Kosova i Metohije.

Od Bakija Keljanija, portparola Kosovske policije pokušali  smo da dobijemo komentar, ali do objavljivanja ovog teksta – nismo uspeli.

Tokom velike krize na Kosovu i Metohiji, 2011. godine, i protesta Srba, ali i žestokih obračuna sa specijalnim jedinicama i KFOROM, izdvojilo se i jedno ime – Zvonko Veselinović, kum Milana Radoičića.

On je tada obezbiđivao kamione koji su korišćeni kao prepreka, s obzirom da je dovođen u vezu sa firmom koja se bavi transportnom delatnošću.

Vratio sam se, a vi znate šta to znači

Foto:Nova S

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića kao organizator kriminalne grupe koja je pomagala u zločinu, snimio je video poruku u Leposaviću, na severu Kosova.

„Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema. Živela Srbija“, poručio je Radoičić na snimku iz Leposavića, preneo je Kosovo onlajn.

Vučić o crnoj listi SAD i Radoičiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući odluku Sjedinjenih Država da stavi na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića i još 11 sa njima povezanih osoba, da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje „neke ozbiljne optužbe“.

On je na konferenciji za medije u decembru prošle godine rekao da je dobio neformalni izveštaj od Ambasade SAD o ovoj odluci.

PROČITAJTE JOŠ

„Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati“, rekao je tada Vučić.

Američko ministarstvo finansija je ranije 8. decembra saopštilo da je stavilo na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba. Oni su optuženi da povezanost sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Vučić je rekao da se plaši da „ćemo uskoro takav papir da dobijemo za neke na mnogo višim funkcijama u regionu“,

„Hoćemo li onda tako da reagujemo? Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično delo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provere“, rekao je Vučić

Oštra polemika na Kosovu, gde je i šta radi Radoičić? 

Juče je u Skupštini Kosova usledila oštra polemika između premijera Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja, lidera „Alijanse za budućnost“.

Kurti tokom svog obraćanja nije pomenuo prisustvo Radoičića u nedelju na barikadama, već je podsetio na sporni snimak nastao u julu.

Kurti je na sednici kazao i da na Severu „nikada nije bilo veće borbe protiv korupcije“.

„Pre 4 godine glavni današnji kriminalac Radoičić dočekan je u kancelariji premijera, a danas ima nalog za hapšenje i na crnoj je listi SAD-a. Došao je na sever radi jednog videa i u Srbiji je. To je velika razlika. Ne prodajte mi patriotizam i moral jer vas dobro poznajemo“, poručio je Kurti Haradinaju.

Od crne liste do poternice

Kosovske pravosudne vlasti potražuju Radoičića još od novembra 2018. godine, kada je Kosovska policija pokušala da ga uhapsi zbog dovođenja u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali ga tada nije pronašla u stanu. Od tada je za njim trajala potraga kosovskih vlasti, a poternica je ukinuta u martu 2021. godine.

U međuvremenu, tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku (Maloku) potvrdio je za prištinsku Gazetu Express da je nalog za hapšenje Milana Radoičića u vezi sa slučajem „Brezovica“ i dalje aktivan.

Radoičić je potom još jednom izbegao hapšenje – februara meseca ove godine, kada se našao na poternici u vezi sa slučajem „Brezovica“ koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje. Radoičić je tada navodno pobegao sa prelaza Brnjak.

Osim toga, Radoičića je, uz Zvonka Veselinovića,  Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila krajem prošle godine kao vođu organizovane kriminalne grupe.

BONUS VIDEO: Kakav zadatak je poveren Milanu Radoičiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare