Dragana Rakić i Emina Kovačević Foto: N1

Poslanica DS Dragana Rakić i reporterka N1 Emina Kovačević govorile su u emisiji Newsnight o trenutnoj atmosferi u Skupštini. Kovačević je rekla da ova atmosfera podseća na onu neposredno pre bojkota. "Orlić nije izašao iz naprednjačkih cipela, poslanici SNS vrlo često vređaju kolege, niko nije dobio opomenu. Potpuno je naklonjen vladajućoj većini, potrebno je naći balans, da tu atmosferu pokušate da držite prihvatljivom. Meni ovo liči na ekspres lonac i morate da odvrnete malo ventil, da ne eksplodira", kaže Kovačević. Rakić ističe da se "opoziciji od prve sednice uskraćuje pravo na repliku".

Rakić podseća da je tema sednice bila rebalans budžeta.

„Međutim, skoro da uopšte nismo razgovarali o samoj temi. SNS je iskoristila sve vreme za besomučnu propagandu svoje politike, pokušavala svoje ekonomske neuspehe da zamaskira, stalno se obraćajući svojim biračima, uporno pokušavajući da im kažu da žive u zlatnom dobu, da im je nikad bolje, nešto što nema veze sa realnošću“, kaže ona.

Dodaje da je to nije iznenadilo.

„Oni to rade već 10 godina, vešti su u obmanjivanju građana. Sad odjednom postoji pedesetak opozicionih narodnih poslanika koji jasno, glasno i argumentovano govore realno, ono kako građani žive. Građanima se životni standard konstantno smanjuje, a režim pokušava da nas ubedi da je jako dobro“, kaže Rakić.

Prema njenim rečima, „opoziciji se od prve sednice uskraćuje pravo na repliku“.

„Pravo koje imamo garantovano po poslovniku. Ako vas neko pomene po imenu ili vašu stranku, imate pravo da replicirate, da kažete toj drugoj strani da iznosi neistine, obmanjuje. Predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić uskraćuje nama opozicionim poslanicima pravo da govorimo, posledica toga jeste veoma napeta atmosfera u Skupštini, koja je rezultirala time što ste mogli da vidite. Mi smo bili skandalizovani ponašanjem, prvo načinom na koji je Orlić vodio sednicu, ponašanjem pojedinih poslanika, ponašanjem potpredsednice Skupštine Sandre Božić, bilo je neprimerenih aluzija, i seksualnih“, kaže Rakić.

Rakić kaže da je „Sandra Božić koja je potpredsednica, seksističkim i krajnje vulgarnim komentarom je izvređala ne samo opozicione poslanice, nego i sve žene“.

„Dve, tri opozicione poslanice su prošle stepeništem gde sedi SNS, ona je prokomentarisala kako se one nude SNS. Zato smo mi žene, zajedno sa kolegama održale zajedničku konferenciju za medije, tražili smo ostavku Sandre Božić, žena je nedostojna te funkcije, tražili smo da se poslaniku Daliboru Šćekiću ukine poslanički imunitet, odnosno da vrati poslanički mandat, jer je uvredio poslanicu Tatjanu Manojlović“, kaže Rakić.

Reporterka N1 Emina Kovačević kaže da su „vrlo često važne teme zatrpane jezikom uvreda“.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Seksističke aluzije SNS poslanika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar