Foto: Udruženje Res Publica

Naslednik Radomira Nikolića na mestu gradonačelnika Kragujevca, Nikola Dašić uradio je ono što je njegov prethodnik mnogo puta do sada izbegavao. Dašić je prihvatio poziv kragujevačkih redakcija okupljenih u organizaciji "Medijsko sklonište" i razgovarao sa novinarima o "gorućim" problemima kragujevačkog novinarstva, a to su zatvorenost lokalnih funkcionera za javnost i raspisivanje konkursa za medijsko sufinasiranje koji u Kragujevcu već šest godina izostaje.

Gradonačelnik Kragujevca  Nikola Dašić je posle odluke da jednom nedeljno u svom kabinetu razgovara sa građanima, u cilju rešavanja njihovih problema, odlučio da ima i otvoreniji pristup prema predstavniocima sedme sile. On je prihvatio poziv lokalnih redakcija okupljenih u organizaciji „Medijsko sklonište“ i već na prvom sastanku obećao  promene u odnosu na dosadašnji tretman koji su novinari imali kod njegovog prethodnika Radomira Nikolića.

„Upoznat sam sa činjenicom da konkurs za sufinansiranje medijskih projekata nije bio raspisan šest godina i to će se sada  promeniti. U narednoj godini u budžetu ćemo imati sredstva koja će biti isplaćena za medijske projekte“ izjavio je Dašić.

On je naglasio i da  novinari mogu da očekuju ravnopravan pristup informacijama o radu lokalne samouprave, kao i  dostupnost  za podatke koje  novinarima treba da pruži  gradonačelnik,  aiI i svi ostali lokalni funkcioneri.

„Ravnoravan tretman prema svim medijima se podrazumeva,  jer ako nemate šta da sakrijete , nema razloga i da ne budete transparentni.  Na kraju krajeva, ne treba da nas deli ko kakvo opredeljenje ima, mi smo Kragujevčani pre svega“, objasnio je Dašić šta od njega i lokalnih funkcionera mogu da očekuju novinari kragujevačkih redakcija.

Na pitanje novinara, da li je posetom Medijskom skloništu počeo da menja dosadašnju praksu, Dašić je odgovorio  u toj poseti „ne vidi ništa sporno“.

„Ja ne menjam nikakvu praksu, sedim danas ovde sa mojim Kragujevčanima  i očekujem korektnu saradnju i u budućnosti’’ zaključio je Dašić.

Novinari:  Ovo je gest dobre volje  

U Medijskom skloništu koje  čine  predstavnici redakcija „Kragujevačke novine“, portala „Glas Šumadije“ radija „Zlatousti“, produkcije „Iz glave“ i udruženja za građanski aktivizam „Res Publica“, a koje je nastalo kao odgovor dugogodišnjem  medijskom mraku u Kragujevcu, ocenjuju da je gradonačelnik Dašić  prihvatanjem njihovog poziva, pokazao da je dijalog između vlasti i novinara moguć.

U Skloništu navode, da su i u ranijem sazivu pokušavali da ostvare sličan susret, ali da do njega nikada nije došlo.

„Dolazak gradonačelnika razumemo kao izraz dobre volje da se dosadašnja loša praksa promeni.  Dobili smo čvrsta  uveravanja da će Gradska uprava biti otvorena za medije, da će gradončelnik biti dostupan novinarima, da će davati izjave,  da će držati konferencije za novinare“, kaže Bojana Vlajović Savić  iz Udruženja „Res Publica“.

Ona dodaje i da je postignut veliki pomak, jer je sastanak sa gradonačelnikom rezultirao čvrstim obećanjem da će grad raspisati konkurs za medijsko sufinansiranje.

„Sada imamo i obećanje da će već početkom godine biti raspisan konkurs za medijske projekte i da će posle šest godina grad ispuniti svoju zakonksu obavezu. Mi smo od gradonačelnika tražili i ravnopravan odnos, ne samo u vezi sa sufinansiranjem, već da lokalni funkcioneri  podjednako budu dostupni svim redakcijama, kako bi novinari na pravi način mogli da rade svoj posao“, pojasnila je Vlajović Savić.

U Medijskom skloništu očekuju   da će gradonačlenik i njegovi saradnici, svojim konkretnim delovanjem u narednom periodu,  pokazati da su spremni da učine pozitivne promene i ispune obećanja koja su dali. Zaključuju da bi  otvoreni  stav  gradske vlasti prema novinarima, u Kragujevcu  mogao da kreira bolje okruženje za medije, koji kako ističu, kao i lokalna samouprava,  treba da rade u službi građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare