Foto: Printscreeen N1

Bivši gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, pre tačno mesec dana zvanično je napustio Gradsku upravu, a mesto prvog čoveka grada prepustio svom kumu i stranačkom kolegi Nikoli Dašiću. Od tada se Nikolić nijednom nije pojavio u javnosti, niti se zna da li će svoju političku karijeru nastaviti u rodnom Kragujevcu ili na nekom drugom mestu. Sagovornici portala Nova.rs, jednoglasno ocenjuju da njegov ‘’nestanak’’ nije neobičan, te da je i za vreme mandata bio ‘’nevidljivi gradonačelnik’’.

Radomir Nikolić povukao se u tišini, kao što je i prethodnih šest godina obavljao funkciju gradonačelnika Kragujevca, u najkraćem sagovornici portala Nova.rs, opisuju njegov odlazak. Međutim, iako je zvanično napustio radno mesto, Kragujevčani će, kako saznajemo, i dalje plaćati Radomira Nikolića.

Prema Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika, Nikolić će gradonačelničku platu primati naredna tri meseca, potvrđeno nam je u Gradskoj upravi.

Rad gradonačelnika ujedno i sina bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, tokom prethodnih šest godina najviše su pratili kragujevački opozicioni političari i novinari, ali je i jednima i drugima, bilo teško da se, za naš portal prisete kada su ga poslednji put videli u javnosti, ocenjujući da sve njegove konferencije za novinare, bezmalo mogu da se ‘’izbroje na prste’’.

Odgovorni urednik lokalnog nedeljnika ‘’Kragujevačke novine’’ Miroslav Jovanović, kratko je prokomentarisao, da do njegove redakcije nisu stigle nikakve informacije o budećem angažmanu Radomira Nikolića, ali da on lično ne sumnja da će se sin bivšeg predsednika ‘’nekako snaći’’.

‘’Verujem da će mu stranka dati neko mestašce, da može intenzivno da nastavi da bude u nekoj ‘hladovini’ u kojoj je proveo i prethodnih šet godina. Mislim da iz vrha SNS-a ne smeju da ljute Nikolićevog tatu (Tomislav Nikolić, prim. autora), pogotovo ne Vućić, jer bi to moglo da mu se vrati na loš način, te će mlađi Nikolić biti dobro zbrinut’’ kaže Jovanović.

Miroslav Jovanović Foto: Privatna arhiva

On podseća da je državni vrh, prethodnih šest godina Nikoliću mnogo gledalo kroz prste i da je za to vreme, od Kragujevca kao prosperitetnog grada napravljena ‘’palanka’’, koja je izgubila bogatstvo savremenog duha i ostala bez sportskih, kulturnih i drugih društvenih dešavanja.

‘’Nikolića ću da pamtim po nekompetentnost, lenjosti i inertnosti’’ opisuje Jovanović svoje lične stavove i dodaje da su odsustvo komunikacije sa prvim čovekom grada, osim novinara, često osećali i građani.

‘’On je bio nevidljivi gradonačelnik, zatvoren za javnost, a retko je komunicirao i sa medijima i sa građanima. Od njega smo imali samo velika obećanja, a svi mi koji živimo u ovom gradu, vidimo da su kapitalne investicije izostale i da grad tavori’’ naveo je Jovanović.

Političari: Ništa neobično, navikli smo da ga nema

Radomir Nikolić napustio je mesto gradonačelnika Kragujevca, ali ne i funkciju predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kragujevcu. To je za naš portal potvrdio Goran Kovačević, narodni poslanik u aktuelnom sazivu Narodne skupštine i jedan od najbližih Nikolićevih stranačkih saradnika. Međutim, Kovačević nije želeo da odgovara na pitanja, na kojoj funkciji će Nikolić nastaviti svoju političku karijeru.

‘’Nisam ja adresa za takva pitanja, pitajte Nikolića’’ kratko je rekao Kovačević.

Portal Nova.rs, pokušao je da stupi u kontakt sa Radomirom Nikolićem, ali do objavljivanja ovog testa, bivši gradonačelnik Kragujevca i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, nije odgovorio na naše pozive i SMS poruke. On je ranije na pitanje novinarke Nova.rs čime će se sada baviti kratko odgovorio:

“To vas ne bi trebalo da interesuje”.

Opozicioni političari u Kragujevcu za naš portal kažu da ih ne iznenađuje Nikolićevo nepojavljivanje u medijima, navodeći da su na takvo ponašanje navikli tokom prethodnog perioda.

Boris Herman, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke, za Nova.rs kaže da je Nikolić stekao ugled političara koji se skriva, te da je za prethodnih šest godina javnost navika da ga nema i da njegov odlazak niko nije ni primetio.

‘’Nismo iznenađeni, jer Nikolića nismo viđali ni kada je bio gradonačelnik. Lično mislim da on sada sa ocem peče rakiju u Bajčetini’’, rekao Herman.

Boris Herman
Boris Herman Foto:Privatna arhiva

On se osvrnuo i na nedavne čaršijske priče, da bi Nikolić mogao karijeru da nastavu u svetu diplomatije i dodao da su veoma male šanse da bivšeg gradonačelnika Kragujevca vidimo na poziciji ambasadora u nekoj strateški važnoj zemlji.

SSP: Ostaće upamćen po ‘’motki’’

Povlaćenje Radomira Nikolića iz javnosti, posle prepuštanja gradonačelničke stolice svom kumu, za Stranku slobode i pravde u Kragujevcu, bilo je očekivano ponašanje. Milena Stanković iz Inicijativnog odbora SSP-a navodi da je prilikom svakog Nikolićevog javnog nastupa bilo očigledno koliko se nelagodno oseća i da je nerado odgovarao na pitanja novinara i građana.

Ona je podsetila i na njegovu, nacionalno propraćenu izjavu, kada je Kragujevčanima zapretio motkom, jer ne poštuju preventivne mere za sprečavanje širenja koronavirusa.

‘’Taj gaf i još nekoliko drugih, naišli su na veliki odijum javnosti što je zasigurno dovelo do toga da Nikolić poželi da se povuče daleko od očiju javnosti, a primetan je bio i manjak njegovog angažovanja u predizbornoj kampanji’’, naglasila je Stanković i dodala da možemo samo da nagađamo, kako provodi postfunkcionerske dane.

‘’Možda je u svojoj kući na Savi, možda u Šumaricama, možda u Bajčetini, a možda i kod roditelja u vili na Dedinju. Gde god da je, sigurno ne razmišlja od čega će da spremi zimnicu, drva za ogrev i kupi deci školsku opremu, a to je ono što danas brine većinu Kragujevčana i za mnoge predstavlja nerešiv problem. Ne bih bila iznenađena da čeka formiranje vlade pa da tamo preuzme neku funkciju’’ zaključila je Milena Stanković.

Kako je Nikolić došao na vlast?

Radomir Nikolić je na lokalnim izborima 2012. godine bio kandidat SNS-a za gradonačelnika Kragujevca, ali je tada voljom građana, na izborima pobedio Veroljub Stevanović iz Koalicije Zajedno za Šumadiju.
Međutim, dve godine kasnije 2014. na polovini Stevanovićevog mandata, Nikolić je sa grupom odbornika iz stranaka koje su do tada podržavale Veroljuba Stevanovića, na sednici Skupštine grada po hitnom postupku izglasao nepoverenje aktuelnom gradonačelniku, a potom je usledio njegov izbor za prvog čoveka Kragujevca.

U to vreme, javnost je brujala o trodnevnom karantinu kragujevačkih odbornika u jednom hotelu u blizini Jagodine. Kako se kasnije ispostavilo, SNS je odbornike koji su obećali da će napustiti Stevanovića i glasati za Nikolića, u karantinu držao sve do održavanja sednice.

Za izbor Radomira Nikolića, u oktobru 2014. godine glasalo je 49 od 87 odbornika i tada je prekomponovanjem vlasti, Nikolić imenovan za gradonačelnika umesto dotašnjeg Stevanovića.

Nikolić je na poziciji gradonačelnika Kragujevca bio sve do 24. avgusta 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare