Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Novoizabrani gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić (SNS) uveo je novu praksu za komunikaciju sa građanima i odredio jutarnji termin za prijem svih zainteresovanih pojedinaca. Ovim potezom je, čini se, gradonačelnik Dašić, odlučio da ne pravi grešku koja se najčešće pripisuje njegovom prethodniku Radomiru Nikoliću, a to je odsustvo komunikacije i sa građanima i sa medijima.

Novi gradonačelnik – nova pravila, u najkraćem bi mogla da se opiše promena kusa gradske vlasti prema komunikaciji sa građana, a kako je navedeno u saopštenju – cilj je rešavanje njihovih problema.

Odsustvo komunikacije i otvorenosti prema građanima i njihovim problemima, bile su najčešće primedbe koje su Dašićevom prethodniku Radomiru Nikoliću, upućivali građani, novinari i brojna  udruženja. Međutim, saopštenje na zvaničnom sajtu grada, potvrđuje da se sa tom praksom prekida i da novi gradonačelnik uvodi novu matricu za komunikaciju sa građanima.

Da li na ovaj način, novoizabrani gradonačelnik želi da izbegne kritike javnosti kojima je redovno bio izložen njegov stranački kolega i kum Radomir Nikolić, nije poznato, ali je najava pod motom „pitajte gradonačelnika“ koja bi inače trebalo da bude redovna praksa svih javnih funkcionera, u Kragujevcu dočekana kao velika novost i promena.

Odluku Nikole Dašića da vrata svog kabineta otvori za građane i sasluša njihove probleme, u Šumadijskom centru za građanski aktivizam „Res Publica“ ocenjuju kao dobar gest.

Za naš portal u ovom udruženju napominju da sada, posle ovog poziva, od gradonačelnika Dašića, očekuju efikasniji rad cele Gradske uprave i bolje sagledavanje realnih problema i potreba svih građana Kragujevca.

„Primetno je da od stupanja na funkciju Dašić pokušava da uvede promene u funkcionisanju gradske vlasti, pre svega, u oblastima zbog kojih je njegov prethodnih trpeo najveće kritike. Zbog toga očekujemo da će, sem češćeg pojavljivanja u javnosti u odnosu na svog prethodnika, gradonačelnik Nikola Dašić biti spreman i da kroz odnos saradnje sa predstavnicima gradskih medija, radi na promeni dosadašnje štetne prakse i  doprinese oporavku devastirane medijske scene u gradu Kragujevcu, u  cilju uspostavljanja održivog sistema koji će građanima garantovati objektivno, raznovrsno i kvalitetno javno informisanje“, sapoštili su iz Udruženja „Res Publica“.

Gradonačelnik Nikola Dašić, biće na raspolaganju Kragujevčanima svakog ponedeljka, uz prethodno zakazivanje, objavljeno je na gradskom sajtu, a prvi razgovori, prema najavi biće već u ponedeljak  28. septembra.

Ipak, potrebno je da za taj razgovor građani  porane, jer je termin za susrete rezervisan od 6:30 do 7:30.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare