Foto:Promo

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas na formiranje volonterskih centara pri jedinicama lokalne samouprave, koji će, kako se navodi, pomagati starijim građanima kojima je zbog vanrednog stanja usled epidemije korona virusa, zabranjen izlazak iz domova.

Iz pokreta su ocenili da je potrebno ustanoviti i registar volontera u cilju bolje koordinacije njihovog rada i efikasnije zaštite ugroženih kategorija.

„Apelujemo na Ministarstvo zdravlja i druga nadležna tela da izrade odgovorajući protokol po kom će ti volonteri postupati kako ne bi, radeći u najboljoj veri, ugrozili svoje ili zdravlje građana kojima treba da pomognu“, piše u saopštenju.

PSG je pozvao „sve društvene aktere, a naročito političke organizacije“ da ne zloupotrebljavaju situaciju u političke svrhe i da prilikom obavljanja humanitarnih aktivnosti njihovi aktivisti ne ističu obeležja stranaka.

Na snazi je zabrana kretanja građanima starijim od 65 godina u gradskim sredinama i 70 u ruralnim, dok je ostalima to zabranjeno od 20 do pet sati ujutro.

Od danas u podne za međunarodne letove zatvoren je Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, a juče je ista mera uvedena i na niškom aerodromu. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je najavio i mogućnost zatvaranja svih graničnih prelaza za putnički saobraćaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram