Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Poslanici srpskog parlamenta sledeće nedelje vraćaju se u skupštinske klupe, a na prvom okupljanju tokom vanrednog stanja trebalo bi da budu potvrđene mere koje je u borbi protiv koronavirusa usvojila Vlada Srbije. Kako saznajemo, poslanicima će na ulazu u Skupštinu biti merena temperatura, moraće da dezinfikuju obuću, kao i ruke, a u samoj zgradi dobiće zaštitne maske i rukavice.

Skupština Srbije nije uvela vanredno stanje, kako to predviđa Ustav, a tu odluku predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Skupštine Maje Gojković i premijerke Ana Brnabić poslanici će potvrditi na zasedanju sledeće nedelje. Na onlajn sastanku koji je Gojkovićeva održala sa potpredsednicima parlamenta nije dogovoren datum održavanja sednice, ali je gotovo izvesno da će to biti sledeće nedelje.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS i potpredsednik Skupštine, navodi da je na sastanku sa predsednicom parlamenta bilo reči o tehničkim uslovima u kojima će sednica biti održana, kao i da je dogovoreno da u ponedeljak bude održan još jedan kolegijum, nakon kojeg bi sve trebalo da bude poznato.

„Pričali smo o tehničkim stvarima i uslovima u kojima će sednica biti održana. Poštovaćemo sve mere struke – poslanicima će biti merena temperatura, imaće maske i rukavice, a biće primenjene i mere fizičke distance. Ocenili smo da je sala u kojoj se inače održavaju sednice dovoljno velika da se ispoštuje propisani razmak. Nema potrebe da poslanici sede na galeriji, o čemu se spekulisalo“, kaže Milićević za Nova.rs.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On dodaje da se za sada ne zna šta će biti na dnevnom redu, te da se može pretpostaviti da će poslanici razmatrati mere koje je uvela Vlada.

„U ponedeljak ćemo ponovo imati kolegijum, a nakon toga će predsednica Skupštine obavestiti javnost o detaljima. Vlada će i tokom vikenda imati sednicu. U svakom slučaju, sve bi trebalo da se zna u ponedeljak“, dodaje Milićević.

Koliko će poslanika doći na sednicu parlamenta, i dalje je teško proceniti. Prisustvo će biti dozvoljeno i poslanicima starijim od 65 godina i njihova lična odluka biće da li će da dođu u Skupštinu. Deo opozicije koji duže od godinu dana bojkotuje sednice još nije doneo konačnu odluku.

Marko Đurišić, koji je bio poslanik SDS Borisa Tadića, a sada je član Ujedinjene demokratske Srbije, potvrdio je da će se vratiti u skupštinske klupe. Kako je rekao, biće prisutni i ostali parlamentarci iz redova te koalicije, među kojima su poslanici LSV-a i SMS-a.

Odluku o odlasku na sednicu parlamenta još nije doneo Savez za Srbiju, niti SDS-a. Kako je sinoć objavio portal Nova.rs, predstavnici stranaka te koalicije juče su održali sastanak, na kojem je predsednik Dveri Boško Obradović rekao da je za povratak u parlament, dok će Narodna stranka odluku o tome doneti u nedelju. Predsedniku SDS-a Borisu Tadiću, kako su naveli naši izvori, prihvatljiva je svaka opcija i podržaće jedinstven stav opozicije kakav god on bude.

Skupština Srbije jedna je od retkih u Evropi koja nije zasedala tokom vanrednog stanja, a vest da će ona biti sazvana prošle nedelje objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je pre nekoliko dana je izjavio da će, ukoliko epidemiološka situacija bude u skladu sa očekivanjima, sednica parlamenta biti održana u ponedeljak ili utorak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare