Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ukoliko epidemiološka situacija bude u skladu sa očekivanjima, već u ponedeljak ili utorak mogla bi da bude održana sednica Skupštine Srbije. To je danas otkrio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, poslanici vlasti u izjavi za portal Nova.rs navode da još o tome nisu obavešteni, niti znaju koje će teme biti na dnevnom redu, dok pojedini opozicionari najavljuju povratak u skupštinske klupe.

Skupština Srbije jedna je od retkih u Evropi koja nije zasedala tokom vanrednog stanja, niti ga je proglasila, kako to predviđa Ustav. Zbog toga su vlasti u Srbiji kritikovali pravni stručnjaci, nevladin sektor, ali i grupa evropskih poslanika, koja je zatražila da parlament obavlja svoju ustavnu ulogu u nadgledanju mera u borbi protiv virusa kovid 19.

Mesec dana od uvođenja vanrednog stanja, sazivanje sednice najavio je predsednik države Aleksandar Vučić, gostujući nedavno na TV Prva, a danas je tokom obilaska radova na pruzi između Stare Pazove i Novog Sada izjavio da bi sednica parlamenta mogla da bude održana u ponedeljak ili utorak.

„Što se tiče Skupštine, to pitajte Maju Gojković. Razgovarali smo ranije, možda u ponedeljak, možda u utorak, nemojte za tačan dan da me pitate, ali to zavisi i od epidemiološke situacije. Ako ide ovim tokom, onda je to moguće tada“, rekao je danas Vučić.

Poslanici o tome, međutim, još nisu obavešteni. Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković navodi za Nova.rs da je o tome „nešto čuo po medijima“, te da još nije održan kolegijum.Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pitajte predsednicu parlamenta, još ništa ne znam“, kaže Marinković, koji je nedavno iz SDPS Rasima Ljajića prešao u SNS.

Kada će biti održana sednica Skupštine ne zna ni Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS.

„Predsednica parlamenta prvo će obaviti neophodne konsultacije, pratiti epidemiološku situaciju i konsultovati se sa stručnjacima. Kakva god odluka bila, SPS će je kao odgovorna stranka svakako poštovati“, kaže Milićević za Nova.rs i dodaje da „može da pretpostaviti“ da će tema sednice biti aktuelna situacija.

Ipak, ukoliko se vodimo Ustavom, na sledećoj sednici parlamenta, poslanici bi trebalo da potvrde odluku o vanrednom stanju, kao i da raspravljaju o merama koje je uvela Vlada Srbije u borbi protiv koronavirusa.

Đurišić se vraća u Skupštinu, SzS još bez odluke

Marko Đurišić, bivši poslanik SDS Borisa Tadića, a sada član Ujedinjenje demokratske Srbije, navodi da bi Skupština trebalo da raspravlja i o rebalansu budžeta.

„Ako država na podsticaje privredi planira da potroši pet milijardi evra i zadužuje se, onda to treba da prođe rebalans budžeta“, kaže Đurišić.

On navodi da predsednik Srbije nije taj koji je trebalo da odlučuje kada će sednica Skupštine biti održana i dodaje da će on prisustvovati toj sednici.

„Očekujem da će i ostali poslanici iz redova UDS doći na to zasedanje“, kaže Đurišić iz UDS-a, koalicije koju između ostalog čine pokret Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Stranka moderne Srbije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odluku o odlasku na sednicu parlamenta još nisu donele članice Saveza za Srbiju. Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, kaže da ne zna da li će prisustvovati toj sednici, te da će o tome odluku doneti stranka, a potom i koalicija SzS.

„Vučić je preuzeo nadležnost Skupštine, uveo vanredno stanje, a sada naveo i kada će sednica biti održana. Skupština je degradirana kao nikada“, navodi Aleksić za Nova.rs i dodaje da očekuje poziv predsednice parlamenta, nakon čega će biti doneta odluka da li će ići na sednicu.

Da o odlasku u parlament nije bilo reči kaže i Dejan Nikolić, poslanik DS-a. On međutim pita zašto predsednik države najavljuje sednicu, kada taj organ koji se zove Skupština ima svoju predsednicu.

„Skupština odavno ne postoji, a sada će samo nastaviti da ne postoji“, kaže Nikolić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare