Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

"ProGlas osuđuje hapšenja građana na mirnim demonstracijama protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru. Zahtevamo da svi uhapšeni budu bez odlaganja pušteni na slobodu", navodi se u njihovom saopštenju za medije.

„Suočena s masovnim nezadovoljstvom građana, izraženim na najmasovnijem protestnom pokretu u Srbiji u protekle dve decenije i na velikim demonstracijama u Beogradu, vlast se odlučila na represiju, hapšenja i zastrašivanja, skraćene sudske postupke i drakonske kazne.

Uvereni smo da represija vlasti neće uplašiti građane Srbije koji koriste pravo na proteste garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ugradila u svoj pravni poredak. Sva odgovornost za posledice i dalji razvoj događaja pada na vlast koja na silu pokušava da nametne projekat koji je izazvao ogromno uznemirenje i nezadovoljstvo građana“, objašnjavaju u svom saopštenju.

Protest protiv rudarenja litijuma grupa građana koja je krenula u blokadu Železničke stanice Prokop Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Osim faktičke represije, vlast je posegnula i za sistematskim onemogućavanjem javne reči. Nikada do sada nismo imali saopštenja državnih organa povodom govora na protestima. ProGlas osuđuje saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike protiv Svetlane Bojković kao nečuven primer nerazumevanja slobode govora“, pišu iz ProGlas-a.

Pročitajte još:

„Svetlana Bojković je slobodna građanka koja će, kao i do sada, javno iznositi svoje stavove o temama koje su važne za ovo društvo. Poručujemo Ministarstvu rudarstva i energetike da ne glumi da se bavi rudarstvom i energetikom, a pogotovu da ne glumi da se bavi zaštitom interesa građana Srbije“, navodi se u saopštenju inicijative.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare