Objekat na Pančićevom vrhu Foto:Nova.rs

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu izgrađen je još pre četiri godine, a uprkos obećanjima ministara da će biti srušen “do poslednje cigle” to se još nije dogodilo. Da li je nova krivična prijava protiv investitorke tog objekta Snežane Mitković, privođenje bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke i još četiri osobe, koje su umešane u taj slučaj, znak da je država konačno rešila da nelegalni objekat na Pančiću sruši?

Godinama unazad nadležni državni organi “nisu podlegli” pritisku javnosti da poštuju zakon, rade svoj posao i krenu u rušenje bespravno podignutog objekta, koji je u jednom trenutku imao površinu veću od 1.000 kvadrata. Rešenje o rušenju Ministarstvo građevinarstva prvi put je izdalo još 2018, ali ni skoro četiri godine kasnije taj objekat nije srušen.

U međuvremenu on je samo adaptiran i pretvoren u montažni objekat, sa manjom kvadraturom.

Svih ovih godina utisak je da iza investitorke Snežane Mitković, koja je nepoznata široj javnosti, stoji neki moćni pojedinac, koji je povezan sa vlašću, te da je to glavni razlog što nadležni organi ne kreću u rušenje objekta na Pančiću.

Ipak, Mitković je obuhvaćena istragom koja se vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, koji je pre samo nekoliko dana izašao iz zatvora zbog polnog uznemiravanja. Privedeni su i bivši zamenik predsednika Opštine Brus Aranđel Stojković, bivši pomoćnik predsednika Opštine Brus za ekonomski razvoj investicije Miloš Azdejković, jedna osoba koja je zaposlena na pisarnici i R. G. komunalni inspektor.

Falsifikovanje dokumenata i trgovina uticajem

Privođenje svih šest osoba u vezi je sa nelegalnom gradnjom na Kopaoniku, pre svega na Pančićevom vrhu. Protiv Jeličića Ministarstvo građevinarstva podnelo je krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem i falsifikovanja, dok je protiv investitorke Snežane Mitković, kojoj se u Brusu sudi zbog krivičnog dela nelegalne gradnje, podneta prijava zbog sumnje u poreklo imovine.

Kako je otkrio Insajder, investitorka je uz falsifikovan dokument pokušala da legalizuje nelegalni objekat. Taj dokument je izdala Opština Brus na čijem čelu je tada bio Milutin Jeličić.

Foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

Sumnjalo se da je u dogovoru s investitorkom nelegalnog objekta na Pančiću, Jeličić posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave.

Insajder je pisao da je u krivičnoj prijavi navedeno da postoji osnovana sumnja da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić u periodu od 14. jula 2017. do 26. februara 2018. iskoristio svoj službeni položaj da pomogne investitorki Snežani Mitković da spreči rušenje nelegalnog objekta.

Ministarstvo je navelo da sumnja da je on iskoristio svoj uticaj i NN licu naložio da u službenu evidenciju unese neistinite podatke, kao i da sve ukazuje da je isti dokument falsifikovan.

Stefanović: Neće ostati ni trunčica od nelegalnog objekta

Kad se podvuče crta, situacija na terenu je paradoksalna – zbog objekta na Pančićevom vrhu privedeno je šest osoba, a on ni posle skoro četiri godine nije srušen.

Da li su današnja privođenja znak da će nadležni organi u najkraćem roku srušiti objekat “do poslednje cigle”, kako je to ranije obećavao ministar policije Nebojša Stefanović, ili je reč o još jednom zamajavanju javnosti u trenutku kada su u centru pažnje druge afere?

Podsećamo, odlaganje rušenja u Pančiću imalo je svoja obrazloženja. Tada nadležna ministarka Zorana Mihajlović govorila je objekat nije rušen jer policija ne želi da pruži asistenciju, dok je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio da je obezbedi bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

Kako je Insajder pisao, stvar nije rešena ni nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2018. godine, kojim je na neki način stavljena zakonska obaveza da MUP pomogne i asistira u rušenju nelegalno izgrađenih objekata.

Skoro godinu dana kasnije, u avgustu 2019. Stefanović je izjavio da će nelegalni objekat na Pančiću biti srušen do poslednje cigle, dok je Zorana Mihajlović tri meseca kasnije ponovila njegovo obećanje.

“Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava”, rekao je Stefanović, preneo je Insajder.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare