Objekat na Pančićevom vrhu Foto:Nova.rs

Početkom novembra prošle godine, javnosti u Srbiji prikazana je iskrivljena slika o tome da će nelegalno sagrađeni objekat na Pančićevom vrhu konačno biti porušen. Ali, ispostavilo se da se ustvari radi o adaptaciji objekta i njegovom maskiranju u montažni.

Iako je iz ministarstva građevine zvanično najavljeno da je rušenje počelo, građevinski radnici koje angažovala investitorka Snežana Mitković, zapravo su imali zadatak da objekat preurede kako bi izgledao kao da je montažni, a za koji je investitorka prvobitno i dobila dozvolu.

Evidentno je da je površina objekta koji je imao 1.000 kvadrata smanjena, ali objekat je obložen drvetom kako bi izgledao kao privremeno montažni. Ustvari, iza drveta, kriju se tone armiranog betona.

Umesto rušenja, kako to zakon nalaže, legalizovan je nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, sagrađen u zaštićenom području Nacionalnog parka Kopaonik.

Objekat na Pančićevom vrhu Foto:Nova.rs

Zastakljeni donji deo objekta je ostao netaknut, dok je gornji sprat dobio neku vrstu drvenog krova, na kojem se čak vidi i dimnjak. I laiku bi bilo jasno da bi ovaj ugostiteljski objekat mogao da se aktivira u svakom trenutku.

Ministarstvo građevine je samo nekoliko dana nakon što ga je preuzeo novi ministar Tomislav Momirović, saopštilo da ih je invеstitorka bеspravno izgrađеnog objеkta na Pančićеvom vrhu Snеžana Mitković obavestila da je nastavila radovе na uklanjanju objеkta.

Ministarstvo građevine i dalje nije saopštilo da li je građevinski inspektor izašao na teren i proverio šta se dešava sa nelegalnim objektom na Pančićevom vrhu kao i zbog čega ovaj objekat nije u potpunosti uklonjen. Od obećanja bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića da će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen do poslednje cigle, prošlo je godinu i po dana. I bivša ministarska građevine Zorana Mihajlović je izjavljivala da nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i da je samo pitanje vremena kada će biti srušen.
Ali, ne samo da ostao, već je spreman i za buduće goste. Podsećanja radi, građevinska inspekcija ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u nadzoru koji je sproveden još 20. novembra 2017. godine utvrdila je da je izgrađeni objekat “armirano-betonske konstrukcije”, od oko 1.000 kvadrata.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je tada rešenje o rušenju 24. januara 2018. godine. Ali, objekat pod nazivom
“Vrh 2017” nije srušen, već je otvoren i to u jeku te zimske sezone. Predstavnici nadležnih institucija mesecima nisu reagovali na bespravnu gradnju. Ni ministarstvo odbrane nikada nije reagovalo na ovu divlju gradnju, iako je reč o strateški važnoj poziciji, u blizini vojnih objekata i administrativne linije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare