Foto: Nova.rs

Od obećanja bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića da će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen do poslednje cigle, prošlo je godinu dana. Rušenje je nastavljeno ovih dana, a za razliku od prošle godine kada su radnici ručno uklanjali krovnu konstrukciju i prozore, sada je investitor angažovao građevinske mašine. 

Osim bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i doskorašnja ministarska građevine Zorana Mihajlović je izjavljivala da nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i da je samo pitanje vremena kada će biti srušen.

Ipak, bazni deo objekta je uprkos dvogodišnjim obećavanjima nadležnih da će biti porušen, sve vreme opstajao. Prošle godine prvo je uklonjen crep, pa krovna konstrukcija, a zatim i stolarija i nameštaj. Pre dva dana na Pančićev vrh su stigle i građevinske mašine.

Foto: Nova.rs

Republička građevinska inspekcija obaveštena je da je investitorka bespravno izgrađenog objekta na Pančićevom vrhu, Snežana Mitković, nastavila radove na uklanjanju ovog objekta.

Kako su saopštili u ministarstvu građevine, radovi su nastavljeni nakon što je prethodno u avgustu investitorka obavestila inspekciju da zbog zdravstvene situacije sa koronavirusom i kućne samoizolacije nisu bili u situaciji da nastave sa rušenjem.

„S obzirom na to da troškovi uklanjanja objekta na kraju uvek padaju na izvršenika, ne čudi što je investitor odlučio da o svom trošku izvrši rešenje inspekcije. Ovaj objekat inače je uvršten u Program uklanjanja objekata, a troškovi su procenjeni na 26 miliona dinara“, navode iz ministarstva građevine.

Ugostiteljski objekat od 1.000 kvadrata umesto montažnog ski-bifea uz saglasnost opštine Brus izgradila je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Snežana Mitković iz Smedereva, a nakon što je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo da je nelegalan, počelo je prebacivanje lopte između policije i tužilaštva u Kraljevu oko realizacije odluke o rušenju.

Foto: Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu u maju prošle godine. Suđenje optuženoj Snežani Mitković je počelo nakon što je to tužilaštvo podnelo optužni predlog nadležnom sudu. Ona se tereti za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Za bespravnu gradnju, krivične prijave su podnete protiv NN lica iz opštinske uprave u Brusu, predsednika opštine, sa optužbom da je naredio NN licu da izvrši falsifikovanje službene isprave, kao i protiv direktora JP „Skijališta“ zato što je  dozvolio priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole na elektroenergetsku mrežu i tehničku vodu JP „Skijališta Srbije“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare