Milan Vujic
Milan Vujić Foto: N1

Inicijativa "Vidi, gari, ne može!" najoštrije osuđuje policijsko privođenje i saslušavanje mladog novosadskog aktiviste Milana Vujića i ističe da je sasvim jasno da je u pitanju još jedan bahati pokušaj vlasti i njenih bezbednosnih službi da zastraši političke protivnike i sve one koji se usude da javno kritikuju režim Aleksandra Vučića.

Podsećaju da policiji i tužilaštvu trebaju meseci, pa i godine, da pronađu one koji na društvenim mrežama otvoreno prete smrću kritičarima režima, najčešće ih nikada i ne pronađu, dok sa druge strane promptno reaguju na negativne natpise o vlastima: ekspresno se pripadnici policije, pa čak i tajnih službi, pronađu pred vratima „počinilaca“, demonstrirajući osionost, navode u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Odavno je svima jasno da policija, tužilaštvo i tajne službe u Srbiji ne obavljaju svoje zakonom definisane dužnosti već su stavljeni u funkciju režima i njegove zaštite, ponašajući se kao Vučićeva Pretorijanska garda. Takođe je jasno da je aktivista Milan Vujić juče priveden i saslušavan ne zbog toga što je mogao da da bilo kakvu korisnu informaciju istražnim organima, već sa očitim ciljem da prođe kroz još jedan „specijalni tretman“, kao i da se javnosti pošalje poruka da policija svakome, bez razloga i bez naloga, može zakucati na vrata i odvesti ga, bez obrazloženja“, navodi inicijativa.

Podsećamo da je aktivista Milan Vujić priveden juče zbog toga što je u tvitu preneo ono što je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao u intervjuu za nedeljnik „Vreme“ o napadu na njegovu kćerku Anu Đilas; ovu izjavu Đilasa inače su preneli brojni mediji.

„Navodno je cilj privođenja bio da Milan Vujić da istražnim organima informacije o napadu na Đilasovu kćerku, što je dakako potpuno apsurdno, odnosno da nije tragično, bilo bi smešno. Podsećamo da je aktivista Milan Vujić u nekoliko navrata govorio na protestnim skupovima protiv Vučićevog režima, a da je prošle godine doživeo jeziv fizički napad, koji je bio politički motivisan“, dodali su iz inicijative.

Vujić je juče za N1 ispričao da je priveden oko 10 sati, da su po njega u stan došla dva policajca u civilu i da su ga bez objašnjenja odvela u stanicu.

Prema njegovim rečima, tamo mu je rečeno da mora da sačeka da iz Beograda dođu policajci iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal, od kojih je saznao da je priveden zbog tvita o napadu na ćerku Dragan Đilasa.

Vujić je rekao da su ga pitali da li ima saznanja o napadu na maloletnu A. Đilas, na šta je on odgovorio da saznanja o tome ima samo iz medija.

Vujić je rekao i da su se policajci ponašali vrlo profesionalno, ali da mu nije jasno zbog čega je neko pomislio da on može da ima bilo kakve informacije o napadu na ćerku opozicionog lidera.

Nakon saslušanja i sastavljanja zapisnika, pušten je iz policijske stanice u kojoj je proveo više od 6 sati, rekao je Vujić za N1 i dodao da su mu po povratku u stan ukućani rekli da su 15 minuta nakon privođenja, na adresu došli da ga traže i uniformisani policajci.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare