Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla uputila je verbalnu notu Evropskoj komisiji zbog knjige "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koja je stajala na stolu tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Oliver Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, prenosi Kljan Kosova.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u zvaničnim medijima i putem naloga na društvnenim mrežama, na kojima se vidi Varhelji na sastanku sa Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo“, navodi se u verbalnoj noti.

Haradinaj Stubla je istakla da je Kosovo nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji i dodaje da Kosovo pruža proširena prava i snažnu zaštitu svim etničkim i verskim zajednicama.

„Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju – da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu“, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla je naglasila da dok se Kosovo nalazi u poslednjoj fazi dijaloga sa Srbijom, trebalo bi da se oštro osuđuju propagandni materijali.

„Dok upravo obnavljamo napore za poslednje faze dijaloga sa Srbijom, snažno osuđujemo promociju propagandnog materijala koji je namerno prikazan tokom sastanka Varheljija sa Vučićem. Takva propaganda uopšte ne doprinosi procesu pomirenja, već služi samo da bi se negirali zločine Srbije i da rehabilituje ideologe mašinerije za ratne zločine koje su podržavane i orkestrirane od najviših vlasti u Beogradu“, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla takođe zahteva formalno objašnjenje i izvinjenje Evropske komisije.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije i zvanično izvinjenje za krivično delo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi“, zaključuje se u verbalnoj noti kosovske ministrarke spoljnih poslova i dijaspore, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neposredno pre početka sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Briselu, sastao se sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varhelijom, a u misiji Srbije u Briselu se, na postu koji je objavio Vrhelji, videla knjiga srpskog autora „Hrišćanska baština Kosova i Metohije“, što je izazvalo burne reakcije na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar