Priština o godišnjici bombardovanja: NATO spasio Albance

Politika 24. mar. 202115:18
Podeli:
Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Politički lideri u Prištini iskoristili su danas 22. godišnjicu od početka NATO bombardovanja da iznesu optužbe na račun Beograda, ali i da zahvale Alijansi što je, kako kažu, "spasila Albance".

Predsednik Skupštine u Prištini i v.d. predsednika privremenih institucija Gljauf Konjufca rekao je da je NATO intervencija spasila „Albance od istrebljenja i genocidnog režima Srbije“.

On je to rekao prilikom sastanka sa zapovednikom KFOR Frankom Federičijem i dodao da se Kosovo „preporodilo“ zahvaljujući doprinosu NATO.

Doskorašnja predsednica Skupštine Vjosa Osmani rekla je da je 24. mart 1999. godine označio veliku prekretnicu u sudbini Albanaca na Kosovu i da im je taj dan „vratio nadu u slobodu“.

Ona je na Fejsbuku iznela tvrdnju da je srpska vlada imala za cilj da „istrebi Albance na Kosovu“, a da su SAD, Velika Britanija, države članice EU i NATO alijansa to sprečile.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da je NATO 1999. godine „štitio egzistenciju i pravo građana Kosova na slobodu“.

On je rekao da intervencija NATO bila usmerena protiv „srpske vojne mašinerije“, koja je, prema njegovoj tvrdnji, vršila „genocid nad kosovskim Albancima“.

Hodžaj je na Fejsbuku napisao i da je kampanja bombardovanja dovela do „kapitulacije srpskog okupatorskog režima“ na Kosovu, tvrdeći da tamo gde je „počeo zločin režima, tu je zadat poslednji udarac OVK i NATO alijanse“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar