Natan Albahari i Stefan Jovanovic
Natan Albahari i Stefan Jovanović u emisiji 360 stepeni Foto:N1

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović i član predsedništva Pokreta slobodnih građana Natan Albahari izjavili su u emisiji 360 stepeni TV N1 da opozicija ne treba da odbacuje nijednu opciju u vezi sa sledećim izborima, ali da treba da da šansu dijalogu uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta. Saglasili su se i da je najvažnije da ono što bude dogovoreno, bude i implementirano. No, iako je do narednih izbora, po svemu sudeći, ostalo nešto manje od godinu dana, gosti N1 uporno su se vraćali na jun 2020, oštro polemišući o odluci PSG-a da ipak ne bojkotuje izbore koji su tada održani, već da na njih izađe.

Predstavnici Evropskog parlamenta počeli su konsultacije sa srpskom opozicijom uoči početka međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Danas je sa evropskom četvorkom razgovarala delegacija Narodne stranke u kojoj je bio i njen generalni sekretar Stefan Jovanović, koji je u emisiji 360 stepeni TV N1 kazao da je ta stranka posrednicima iz Brisela predočila dokument koji se pre svega odnosi na format dijaloga, ali i implementaciju onoga što je dogovoreno.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mi smo evroposlanicima predložili tekst dokumenta o kojem pregovori treba da se vode. Da se dogovori šta su uslovi, i da postoji period za implementaciju. Mora da postoji mehanizam za implementaciju, i da bude deo sporazuma koji će se, nadam se, postići. Bez toga nema rezultata“, poručio je on u emisiji „360 stepeni“ na televiziji N1.

Dan pre Narodne stranke, „oči u oči“ sa predstavnicima Evropskog parlamenta našča se i delegacija opozicionih stranaka u kojoj je bio i PSG. Član Predsedništva tog pokreta Natan Albahari kazao je u emisiji 360 stepeni da su upravo implementacija i nadzor ključne stvari da bi pregovori imali pozitivan zaključak.

„Mi zahtevamo da Evropski parlament preuzme tu ulogu, Kao neutralni igrač može da kaže ovo je po dogovoru ili nije“, kazao je Albahari i podsetio da je EP sličnu ulogu imao u rešavanju političke krize u Severnoj Makedoniji.

Uprkos tome što su saglasni u vezi sa ciljevima dijaloga o izbornim uslovima, gosti TV N1 nemaju iste poglede na format dijaloga, a veći deo emisije oštro su polemisali o bojkotu izbora 2020. godine i o tome ko ima kredibilitet da sa evroposlanicima učestvuje u razgovorima o izbornim uslovima.

Stefan Jovanovic
Stefan Jovanović u emisiji 360 stepeni Foto:N1

Naime, Jovanović je mišljenja da je upravo odluka o bojkotu prošlogodišnjih izbora dovela do toga da se danas vodi dijalog o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji. Stoga smatra da PSG, koji je tada promenio odluku o bojkotu i ipak učestvovao na izborima, nema kredibilitet da danas učestvuje u dijalogu.

„U pregovore ne možete ući sa kredibilnijom pretnjom od toga da ćete ponovo bojkotovati izbore“, ocenio je on.

Generalni sekretar Narodne stranke je izrazio i žaljenje što ostale opozicione stranke nisu prihvatile njihov predlog da opoziciju u dijalogu zajednički predstavljaju dva pregovarača.

„Da bi pregovori bili uspešni i izgledali kredibilno, opozicija mora biti predstavljena na kredibilan način, i biti predstavljena od onih koji su bojkotovali izbore (…) Mi smo od početka bili za jedinstvo“, kazao je Jovanović.

Natan Albahari
Natan Albahari u emisiji 360 stepeni Foto:N1

PSG već platio cenu, svađe idu Vučiću na ruku

Albahari je podsetio da je PSG već platio cenu za izlazak ne izbore, jer nisu uspeli da uđu u parlament, a zatim su promenili i stranačko rukovodstvo.

„Godinu dana kasnije sa novim rukovodstvom, sa problemima koje vidi cela opozicija, trebalo bi da se više fokusiramo na delove gde možemo da imamo saradnju. Ne moramo da se slažemo oko svake odluke, imamo različite ideje o ekonomijim spoljnim odnosima, i to je sasvim u redu“, konstatovao je član Predsedništva PSG.

Rekao je i da bi u dijalogu trebalo da učestvuju lideri političkih stranaka, jer oni snose političku odgovornost, a takva poruka je, kako tvrdi, poslata i iz Brisela.

„Kad se mi svađamo, Vučić pobeđuje. Kad mi ne možemo da sednemo za sto, i ako mi ne možemo da se dogovirmo oko formata dijaloga, i pravimo od toga da je to ogromno cepanje u opoziciji, pa Vučić ne treba ništa da radi“, ocenio je Albahari.

POGLEDAJTE JOŠ:

Upitan da li će PSG bojkotovati naredne izbore ukoliko ne dođe do poboljšanja izbornih uslova, Albahari je rekao da je svaka opcija trenutno u opticiju, ali da treba dati šansu dijalogu.

Saradnja Narodne i PSG nemoguća u ovoj fazi

Jovanović je dodao da je dijalog uz posredovanje evroposlanika jedini dijalog koji postoji, a da je svaki drugi predstava Aleksandra Vučića.

Poručio je i da ako je cilj dijaloga da se dođe do poboljšanja izbornih uslova, onda on mora da se vodi bez kamera.

Na pitanje da li je, posle svega, moguća saradnja Narodne stranke i PSG-a, Jovanović je rekao da je u ovoj fazi to nemoguće, a da je za dalje pitanje da li će uopšte biti izbora, odnosno da li će opozicija uopšte učestvovati na njima.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar