G7 Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 imali su sastanak u Londonu, a među temama su bili Zapadni Balkan i Srbija. U zaključcima sa tog skupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta od Srbije je zatražilo da se "konstruktivno" uključi u pregovore sa Kosovom u okviru dijaloga uz pomoć EU, te da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 prethodnih dana uživo su u Londonu razgovarali o ovom, kako su istakli, „kritičnom trenutku za naš narod, našu planetu, našu sigurnost i naš budući prosperitet“.

Predstavnici SAD, Kanade, Japana, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije zaključili su da je demokratija pod globalnim pritiskom, da pandemija i dalje predstavlja akutni globalni izazov, da se povećavaju nove tehnološke pretnje, kao i katastrofalni efekti klimatskih promena. Obavezali su se na jačanje otvorenih društava, zajedničkih vrednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Najrazvijenije zemlje sveta dotakle su se i Zapadnog Balkana i Srbije.

Kad je reč o Zapadnom Balkanu potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja ovog regiona, kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

„Naglašavamo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, oštrim akcijama preduzetim protiv najgrubljih slučajeva. Stoga podržavamo formalno otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Podržavamo dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces“, piše u zaključcima.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, EPA-EFE/MALTON DIBRA

Što se Srbije tiče, predstavnici G7 rekli su sledeće:

„Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo sprovođenje reformske agende koja se odnosi na pregovore o pristupanju EU sa Crnom Gorom i Srbijom. Pozivamo zemlje u regionu da prošire unutrašnji politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije“.

Oni su poručili da neopravdane spekulacije o promenama granica duž etničkih linija nisu rešenje za izazove sa kojima se region suočava.

„Takve promene predstavljale bi pretnju regionalnoj bezbednosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i da provedu izborne i ograničene ustavne reforme, da primene presude Evropskog suda za ljudska prava i da blisko sarađuju sa OEBS-ovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom“, piše u zaključcima, u kojima se dodaje i da G7 podržava kandidaturu Kristijana Šmita za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar