Gotov razgovor s opozicijom, posrednici sutra sa Dačićem

Politika 06. maj. 202119:00 > 19:01
Podeli:
Boško Obradović Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Onlajn konsultacije bivših evroposlanika Eduarda Kukana, Knuta Flekenštajna i aktuelnih evropskih poslanika Tanje Fajon i Vladimira Bilčika sa delom srpske opozicije završene su danas.

POGLEDAJTE JOŠ:

Posrednici u međustranačkom dijalogu, koji se odvija pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, razgovaraće sutra sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Trebalo bi da sutra budu poznati agenda i format dijaloga, ali se za sada, sudeći po izjavama opozicionih lidera, ne zna kada će tačno strani posrednici doći u Beograd, jer im još važi zabrana putovanja u zemlje van EU. Kao jedna od opcija pominjan je jun.

Sa četvorkom iz EU nisu razgovarali svi koji su to želeli, s obzirom da su se za dijalog na “oba koloseka” prijavile i Stranka moderne Srbije i Dosta je bilo, ali se njihovi predstavnici nisu pojavili u sedište Delegacije EU.

Prema informacijama iz SMS, iako su to tražili, oni nisu dobili termin za razgovore od evropskih parlamentaraca.

A šta su sve novinarima preneli opozicioni lideri:

Lider S SP Dragan Ðilas rekao je da su zahtevi stranaka koje su zajedno sa njim juče razgovarale sa posrednicima bili zasnovani, pre svega, na promeni u medijima, pritiscima na birače i dodeli još jedne nacionalne frekvencije.

Predsednik SDS Boris Tadić je kazao da je grupacija stranaka, među kojima je i SDS, zatražila primenu zakonodavstva, brzo okončanje međustranačkog dijaloga sa dobrim rezultatima i kontrolu dogovorenog.

Delegacija Narodne stranke i još pet organizacija, čije je stavove preneo bivši poslanik Ðorđe Vukadinović, traži razdvajanje izbora, odnosno da se prvo održe vanredni parlamentarni, a potom predsednički i beogradski. Takođe, žele i da nosilac liste ne bude predsednik Republike ukoliko on nije kandidat.

Predsednik Dveri Boško Obradović smatra da bi dijalog trebalo da se završi na leto i da primena “normalnih” uslova počne 1. septembra, a zalaže se i za vanredne izbore na svim nivoima, ne samo parlamentarne, već i pokrajinske i lokalne izbore.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar