Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji je juče zajedno sa ostatkom opozicije koja želi posredovanje Evropskog parlamenta (EP) u međustranačkim razgovorima o poboljšanju izbornih uslova imao onlajn sastanak sa predstavnicima EP, ističe da ono što oni traže "nije stvaranje nekih novih pravila, već stvaranje uslova da izbori budu fer i pošteni, a to znači da mi ne očekujemo od evroparlamentaraca da brane interese opozicije, već da kao medijatori zastupaju svoju instituciju - EP i da se poštuju Ustav i zakon - nisu to krupna pitanja, ako postoji politička volja. Dodaje da je krajnji cilj da ostane najmanje šest meseci vremena za sprovođenje dogovorenog u život.

„Jedini pravi medijator može biti EU, a nikako (predsednik Skupštine Srbije Ivica) Dačić i (predsednik SNS i Srbije Aleksandar) Vučić. Oni mogu biti samo druga strana u pregovorima. Imamo dva paralelna dijaloga – jedan suštinski koji smo mi pokrenuli pred Evropskim parlamentom, jer imamo medijatora koji treba da nam omogući da dođemo do cilja – da napravimo takvo informisanje građana da oni na osnovu njega mogu da koncipiraju svoju izbornu volju i na osnovu nje glasaju slobodno“, kaže Lutovac u Danu uživo na TV N1.

„Sa druge strane, imamo taj paralelni dijalog bez EU, koji je napravljen da bi se obesmislili sami pregovori, kako bi oni rekli – ‘eto neki hoće, neki neće’. Oni s jedne strane žele da pokažu da su na evropskom putu, a sa druge strane svima je jasno da jesu na evropskom putu, ali da idu u rikverc“, navodi Lutovac, povodom odvojenih razgovora u Skupštini Srbije vlasti i opozicionih stranki koje ne žele posredovanje EP, u kojima je učestvovao i Vučić.

Pita „kako može neko ko je politički akter da bude medijator, on može da bude samo druga strana u pregovorima“.

Ističe da postoje stvari oko kojih nema razgovora, „a to su ciljevi – hoćemo slobodni javni servis, slobodno novinarstvo“.

„Ne radi se samo o ravnopravnoj zastupljenosti različitih stranaka, već o pristupu kritičke misli, o pristupu informacija. Nije normalno da imate prilog o protestima u Francuskoj koji traje po nekoliko minuta, a o onome što se dešava ispred zgrade javnog servisa nekoliko sekundi. Nije u redu da nema reči o svim ovim aferama koje potresaju Srbiju“, ukazuje Lutovac.

Na pitanje kako komentariše da se opozicija nije dogovorila o zajedničkoj platformi za pregovore, za šta se i on zalagao, kaže da to „nije smak sveta, ne treba preuveličavati značaj toga što se nismo dogovorili. Platforma je mogla da bude prvi korak ka stvaranju jedinstvenog fronta opozicije koja bi se suprotstavila Vučiću i na parlamentarnim i na predsedničkim i na beogradskim izborima. Ali, to što nismo uspeli da se do sada dogovorimo o zajedničkoj platformi ne znači da u nekom trenutku nećemo uspeti da istupimo zajednički“.

„Zalažem se za što širi opozicioni front, u kojem će, pored stranaka, organizacija i pokreta, biti i građani. Građani od nas očekuju odgovornost, i da pokažemo da smo spremni da sklonimo razlike po strani, da pokažemo da jesmo alternativa, kako bi se građani priklonili onima koji su u stanju da budu alternativa“, poručuje predsednik DS.

DS raskrstila sa štetnim praksama i okrenula se javnom interesu

Dodaje da, što se tiče opozicionog predsedničkog kandidata, ako uspeju da naprave „široki opozicioni savez, uz podršku opoziciono orijentisanih građana, onda će biti samo stvar tehničke izvedbe naći dobrog kandidata koji će se suprotstaviti Vučiću“, ne želeći da kaže ko bi to mogao biti.

„Pitanje je da li je politički pametno iznositi ime kada nismo regulisali kako treba da funkcionišu mediji, jer bi u ovakvoj klimi oni mogli da budu provlačeni kroz blato“, navodi on.

Ističe da je DS izašla sa novom politikom, raskrstila sa štetnim praksama i okrenula se javnom interesu.

„Nema razloga da DS ponovo ne ojača, resetujući sve loše i postavljajući u prvi plan sve što je dobro. Postavili smo u okviru DS temelje novoj organizaciji koja će biti efikasnija, koja će otvoriti vrata i prozore svima koji žele da nam se pridruže u borbi za javni interes i građane… DS je institucija demokratije u Srbiji, i zato je važno da imamo podršku i šireg javnog mnjenja“, naglašava Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare