kombo opozicija
Đilas, lutovac, grbović, pavićević, zelenović veselinović

Grupacija šest proevropskih stranaka koje su danas imale prvi sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta, a u okviru dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova, postavila je 1. oktobar kao poslednji datum kada se ono što bude dogovoreno mora i primeniti. U suprotnom, neće biti razgovora o njihovom učešću na budućim izborima.

Šest proevropskih stranaka, među kojima su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju, danas su imale prvi sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

Sastanku su sa strane srpske opozicije prisustvovali Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Đorđe Pavićević, Pavle Grbović, Janko Veselinović i Nebojša Zelenović, a i evroparlamentarci su bili u punom sastavu: Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Kako nezvanično saznaje portal Nova.rs sastanak je protekao u dobrom tonu.

„Predstavnicima EP ponovljeni su osnovni uslovi ovog dela srpske opozicije, koji pre svega podrazumevaju otvaranje medija, prevashodno javnog servisa RTS i RTV, zatim, razdvajanje izbora, sprečavanje pritisaka na birače, pogotovu kad je reč o javnim preduzećima, gde je traženo da imaju poverenike“, kaže sagovornik našeg portala.

Kako dodaje, na svaki od ovih zahteva ponuđeno je i nekoliko alternativnih rešenja.

„Apsolutno je pokazana otvorenost i za predloge predstavnika EP oko mogućih rešenja, ali glavni uslov je jedan. 1. oktobar je poslednji rok kada ono što bude dogovoreno u okviru ovog dijaloga mora biti i implementirano. U suprotnom ćemo smatrati da dijalog nije uspeo. To znači da budu usvojeni potrebni zakoni, da se postave novi urednici i tako dalje“.

Iako je prethodnih dana bilo izvesnih trzavica među članovima ove grupe stranaka, one su kako dodaje naš sagovornik, ostavljene po strani.

„Svi lideri su apsolutno nastupili kao tim“, zaključuje sagovornik portala Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare