Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da je ta partija odavno je ukazivala da će vlada, koja se formira posle lažnih izbora, biti privremena i da neće imati legitimitet, zbog čega najava prevremenih izbora nije nikoga iznenadila.

„Pretpostavljam da su najavom prevremenih izbora iznenađeni samo protivnici bojkota, koji su nas mesecima ubeđivali da svojim neučestvovanjem na lažnim izborima omogućavamo Aleksandru Vučiću još četiri godine sigurne i ničim ometane vlasti“, naveo je Lutovac u pisanoj izjavi.

On je istakao da Skupština bez opozicije i Vlada bez legitimiteta nisu održivi na duži rok u zemlji koja pretenduje da jednog dana postane članica Evropske unije i da je jasno da će Vučić prevremenim izborima pokušati da taj hendikep otkloni.

Lutovac smatra da je osnovno pitanje da li će građani moći na tim prevremenim izborima da glasaju slobodno, bez pritisaka i ucena, da li će ih mediji, a pre svega RTS, istinito i objektivno informisati i da li će iskazana autentična izborna volja građana biti poštovana.

Prema rečima Lutovca, za Demokratsku stranku bi bilo najlakše da napravi opozicionu listu i međusobno podeli mandate, pa da se onda njeni predstavnici šepure po Skupštini kao evropejci i opozicionari, ali tvrdi i da bi od toga koristi imali samo ti pojedinci i režim koji bi demokrate prikazivao pred svetom kao tobožnji dokaz da je Srbija demokratska zemlja.

„Mi smo davno izašli sa predlogom da se izbori razdvoje i već više puta objasnili zbog čega bi to bilo dobro za društvo i obnovu demokratije. Na prvim razgovorima o izbornim uslovima, pre više od godinu dana, izneo sam argumente koji idu u prilog takvom rešenju i drago mi je da su u međuvremenu još neki politički akteri prihvatili tu ideju“, kazao je Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar