Božo Prelević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Advokat i bivši ministar policije Božo Prelević kaže da Ministarstvo pravde predloženim izmenama Krivičnog zakonika zapravo pokušava da ukine svaku kritiku vlasti.

Predloženim izmenama menja se ime člana zakona i glasi „Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija“, ali se uvodi i novo krivično delo u članu 149.

U njemu se navodi da će se kazniti svako ko zbog informacije od javnog značaja ili mišljenja „grubim vređanjem ili zalostavljanjem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo lica koje je informaciju ili mišljenje obj avilo“.

Advokat Boža Prelević u razgovoru za Nova.rs kaže da predloženim izmenama nisu obuhvćene ključne stvari.

„Neregularnosti izbora su naša stvarnost. Ni na jedan način nisu promenili odredbe koje se nalaze u glavi krivičnog zakona koja se odnosi na fer i slobodne izbore. Ovim izmenama nisu učinili ništa da bi sankcionisali sve one koje iznose netačne informacije u javnost, a blagovremena informacija je naše Ustavom zagarantovano pravo“, navodi Prelević.

Njegovo uverenje je da se sa predloženim izmenama samo ušlo u zaštitu vlasti.

„Ta zaštita vlasti je problematična sa više aspekata. Kod člana 149 koji je zaista najproblematičniji deo ovih izmena, moram da kažem da je pre svega u suprotnosti sa članom 170 ovog zakona. On inkriminiše, ne samo da uvodi delikt mišljenja, nego kad kaže narušava spokojstvo šta to znači? Ja ovde verovatno nikada nisam sreo spokojnu osobu, osim u ludnici“, navodi Prelević.

On dodaje da je mnogo toga u ovom slučaju podložno procenjivanju.

„Recimo šta je granica grubog ili bezobzirnog ponašanja? Možemo da kažemo da je grubost ili bezobzirnost kritika onoga ko očito iznosi laž. Ako bi neko, recimo, rekao da se u Krušiku ništa ne dešava i da je u skladu sa tim neko tu grubo napao Nebojšu Stefanovića. Ili da kaže da neko grubo i bezobzirno napada vlast i službenike bezbednosti zbog narko farme Jovanjica. Ovaj član čini da se u potpunosti ukine kritika vlasti, jer je vlast svesna da ne može da spreči krivična dela koja čini, pa onda hoće da zaustavi kritiku. Ovo nije ništa drugo do vraćanje na mala vrata Zakona o informisanju iz 1999. koji je doneo tada Vučić. Posebno je problematično što se postupci vode po službenoj dužnosti, pa onda sud i tužioci postaju ključni instrumenti očuvanja vlasti“, zaključio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare