Foto:Zoran Lončarević

Sadašnja opozicija je najslabija opozicija od obnove višepartijske demokratije pre 30 godina, ocenio je istoricar, potpredsednik i kandidat za poslanika SPS Predrag J. Marković i ukazao da niko u parlamentarnoj istoriji nije tako porazio svoje politicke protivnike kao Aleksandar Vučić.

„Kao iskusni šahista, u svakoj partiji je bio nekoliko poteza ispred svojih suparnika“, navodi Marković u intervjuu za Blic.

On navodi i da istorija pokazuje da bojkoti uglavnom daju jadne rezultate, ili cak proizvode sasvim suprotne posledice od nameravanih.

Ocenio je i da je „savez za bojkot“ veoma labav, da je vrlo teško opstati kao vanparlamentarna opozicija, a ako Pokret slobodnih građana uspe uđe u skupštinu, građani će moći da upoznaju njihove ideje i vizije.

Marković ističe da su izbori najlegitimniji nacin za smenu ili pocetak smenjivanja neke vlasti, da su 2000. godine institucije bile u gorem stanju, kao i celokupna situacija u državi, pa se tadašnja opozicija osmelila da se bori parlamentarnim sredstvima.

Po njemu opozicija nije problem za Vučić i da se on suočava sa drugim izazovima kao što su „mangupi u njegovim redovima“, ekonomski cunami izazvan koronom, kao i suštinski ucenjivacka politika zapadnih sila.

Smatra i da je ova vlada jedna od retkih u doba višestranacja koja je izdržala ceo mandat i nešto pride što joj već daje kako bi neki rekli, istorijski znacaj.

Upitan zašto je na listi za polsanike kaže da su u SPS zaključili da stranka treba da pokaže dokazane ljude s imenom, prezimenom i vidljivom dostignucima u onome cime se bave.

„Zato su na listi mnogi takvi ljudi“, napominje.

Kaže i da je malo koja stranka kao DS koja je nekada okupljala najveće intelektualne veličine tako olako prokockala poverenje svojih glasča i članova i vlast.

Za ujedinjenu DS ,smatra da su potrebni novi ljudi na čelu.

„Neke sadašnje vođe odbijaju da se povuku, uprkos izrazito lošem licnom rejtingu“.

Na pitanje da li vidi mogucnost da ponovo formiraju vlast s njima, kaze da SPS postojano stoji na braniku otadžbine, a Dačić predstavlja snažnog partnera Aleksandru Vucicu u epskoj borbi za državne interese, koja je važnija od politikantskih računica.

Govoreći o Kosovu napominje da podela ne mora da bude odvajanje severa i napuštanje ostatka Kosova.

„Zamislimo srpske enklave, a posebno svetinje, kao arhipelag. Svi Srbi i sva srpska svetilišta treba da budu na neki nacin integrisani u srpsko društvo i državu. A da pritom ne budu meta stalnih napada nezadovoljnih Albanaca. Iznad svega, Srbija treba da ojača. Snažna Srbija, koja pruža bolju buducnost i Srbima i Albancima, lakše ce ubediti i naše albanske komšije sa Kosova da budu u što boljim odnosima s njom“, smatra Marković.

Kaže i da je Aljbin Kurti fanatični nacionalista i da ako mu je stvarno stalo do budućnosti svog naroda, on ce pregovarati.

„Preduslov za pregovore je da i Srbija dobije malo šargarepe, a ne samo štap kao do sada“.

Ističe da od snažne Srbije zavisi i kako će zaštiti Srbe i SPC u Crnoj Gori. Srbija mora da upotrebi sva sredstva za zaštitu crkve i naroda.

„Mislim da je došlo vreme za ozbiljno dopisivanje s Evropskom unijom i ostalim važnim medunarodnim telima“, dodaje Marković.

„Srbi u Crnoj Gori bi trebalo da imaju najmanje onoliko prava kao Madari i Hrvati u Srbiji. To podrazmeva i srazmerno ucešce u svim organima vlasti i javnim ustanovama“, ističe on.

Navodi i da je SPS prava, velika levičarska stranka i da nikada neće, niti je ikada gledala blagonaklono, na izopačenu desnicu, poput „Levijatana“.

Upitan da li je Boško Obradović fašita, kaže da je svaki Srbin koji podigne ruku u nacisticki pozdrav pljunuo na sve slobodarske tradicije i žrtve našeg naroda.

„Pravi fašisti treba da budu krivično gonjeni. U ostalim slucajevima se ne sme olako koristiti reč fašizam, pogotovo ne u dnevnopolitickim čarkama. Ne treba da svet pomisli kako je Srbija puna fašista“, ocenjuje Marković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare