Foto: Printscreen/Pink

Komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume potpisali su danas ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović i Džan Fan Jen, direktor kompanije CRBC China Road and Bridge Corporation. Ugovor je vredan 606 miliona evra.

„To je za Novosađane, ali i za ljude mnogih drugih okruga kojima će skratiti put i ka zapadnim zemljama i zapadu Srbije i omogućiti lakši put do Fruške Gore“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da će se za sat vremena moći doći od Loznice do Novog Sada.

„Fruškogorski koridor će biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine, to su rekordni rokovi“, rekao je Vučić.

„CRBC će se truditi da u ugovorenom roku i kvalitetu završi projekat. CRBC je prva kineska kompanija koja je došla na tržište Srbije i voljni smo da radimo još više sa domaćim kompanijama, tako da želimo da poboljšamo i našu kompaniju, ali time i lokalne srpske kompanije. Nadam se da će još više kineskih kompanija doći u Srbiju, da ovde radi“, rekao je direktor CRBC Džan Fan Jen.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.Povezivaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig. U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji. Imaće četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega se neće voditi kao klasičan autoput već kao brza saobraćajnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare