Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da se Predlog zakona o potvrdjivanju Izmene Sporazuma o poljoprivrednim proizvodima izmedju Republike Srbije i Kraljevine Norveške u Skupštini potvrdjuje protokolarno, jer je do sada pojedinačno potpisan sa svim zemljama EFTA.

„Sporazum se odnosi na definiciju pojma ‘proizvodi sa poreklom’. Taj sporazum je zaključen u Ženevi 17. decembra 2009. godine i njegov sastavni deo je protokol B o definiciji pojma proizvodi sa poreklom“, rekla je Čomić u Skupštini.

Ona je dodala da je Srbija sa svim državama EFTA, odnosno sa Švajcarskom, Islandom, Lihtenštajnom i sada Norveškom zaključila sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede na bilateralnoj osnovi čime je pokazala da racionalno pristupa i evropskim integracijama i dobro saradjuje sa zemljama koje su van Evropske unije.

Čomić je istakla da je predvidjeno da Izmena Sporazuma o poljoprivrednim proizvodima sa Norveškom stupi na snagu istog dana kada i Odluka Mešovitog komiteta izmedju država EFTA i Republike Srbije Broj 1 iz 2021. godine o izmeni i dopuni Protokola B uz Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju država EFTA i Republike Srbije u vezi sa definicijom pojma „proizvodi sa poreklom“.

U prepodnevnom delu zasedanja poslanici svih poslaničkih grupa najavili su podršku tom sporazumu, Zakonu o privrednim društvima kao i kadrovskim rešenjima koja su na dnevnom redu.

Samostalni poslanik Vladan Glišić rekao je da je po tom sporazumu Srbija izvozila med u Norvešku i da bi ugovor imao smisla treba da ima šta da izveze.

„Kad Rio Tinto započne proizvodnju on će 7,2 miliona plaćati rudnu rentu Srbiji, a zaradjivaće 600 miliona evra“, rekao je Glišić i dodao da je ta kompanija svuda gde je radila uništila životnu sredinu, te da je država trebalo da brani poljoprivredu od ove kompanije.

Glišiću je odgovorio poslanik SNS Vladimir Marinković da su ovde dovedeni najbolji svetski investitori, ne samo Rio Tinto i poručio mu da je trebalo da govori o pljačkaškim privatizacijama.

„Zato što smo napravili dobar amabijent, imamo rast od 7,5 posto“, rekao je Marinković i dodao da će svi investitori ispuniti standarde.

Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec je dodao da ne treba „u Skupštini da slušamo katastrofične najave, jer je, kaže, čuo i ako se izgradi metro da će Beograd ostati bez vode, što je besmisleno“.

On je podsetio da je i Angela Merkel rekla da je Nemačka zainteresovana za iskopavanje litijuma i da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je to velika razvojna šansa.

„I zato se toliko vrišti protiv velikih projekata jer ako se oni ostvare opozicija na izborima 2022. ili 2026, ostaje bez šanse“, rekao je Bakarec.

U nastavku izlaganja poslanik je govorio o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Djilasu optuživši ga za lopovluk i lobiranje za nezavisno Kosovo.

BONUS VIDEO: Mladi poslanik SNS o polaganju ispita

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar