Premijer Poljske Donald Tusk od sinoć je u poseti Beogradu, a danas se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem. Nakon niza sastanaka, Vučić i Tusk su se obratili javnosti. Predsednik Srbije tom prilikom je rekao da je upravo Tusk razlog zašto nije otišao na samit BRIKS-a na koji ga je pozvaqo ruski predsednik Vladimir Putin, i dodao je da poljski premijer traži uvođenje sankcija Rusiji. S druge strane, Tusk se zahvalio na tome što je Vučić izabrao njega umesto Putina.

Ova poseta je bila jedan od izgovora predsednika Srbije da ne prisustvuje samitu BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju, o čemu je Nova ranije pisala. Naime, Vučić je izjavio da je saopštio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je sprečen da prisustvuje zbog dolaska evropskih zvaničnika Beogradu, ali da to nije jedini razlog.

„Ja sam bio pošten prema (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i rekao sam mu i da nema ovih zakazanih poseta, bilo bi mi izuzetno teško da dođem zbog raznih stvari koje (Putin) zna i rekao sam da se nadam da me razume“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić za RTS.

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka, i kazao da je sinoć i jutros imao čast da razgovara sa Tuskom.

„Želim da se na jednoj ličnoj noti da se posebno zahvalim Donaldu Tusku jer je kao predsednik Evropskog saveta dolazio u Beograd i donosio najbolje moguće poruke za našu zemlju još 2018. godine“, rekao je on.

O čemu su Tusk i Vučić razgovarali na sastancima?

Potom, dodao je da je Donald Tusk, za razliku od drugih u Briselu, želeo da čuje stavove Srbije „i da sasluša poziciju naše zemlje“.

„Poljska je od izuzetnog značaja za Srbiju zbog naših bilateralnih odnosa koji se uvek najpre ogledaju u ekonomskim odnosima, ekonomskoj razmeni koja je od 2023. godine bila dve milijarde i 62 miliona evra. Ta ekonomska razmena raste, i očekujemo da ona bude viša“, rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da je Poljska skočila po uticaju na našu zemlju, pre svega po pitanju ekonomije. Dodao je da je za Tuskom razgovarao o svim drugim temama.

„Razgovarali smo o svim političkim temama, i o tome šta Srbiju čeka na evropskom putu“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je on više „skeptik nego realista“, ali je rekao da su Tusk i Micotakis otvorili neku novu nadu da je „moguće da očekujemo u budućnosti neku vrstu nešto drugačijeg odnosa u svemu što možemo da uradimo“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Govorio sam i zamolio Tuska da me sasluša pre svega po pitanju Kosova i Metohije, izneo mu činjenice i zamolio ga da proveri taj činjenični sled koji sam mu pružio. Jer ja nisam davao svoje političke ocene već sam iznosio ono što smatram činjeničnim stanjem“, rekao je on i dodao da su govorili i o ratu u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

„Pošto je on kriv što nisam u Kazanju na samitu BRIKS-a, onda je i on želeo da me sasluša, jer naravno, neću da krijem – dakle, premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evropskim deklaracijama odnosno u pogledu sankcija protiv Ruske Federacije. Ja to ne krijem, trudio sam se da poziciju Srbije objasnim i ukažem na to kakvu smo podršku u humanitarnom i finansijskom smislu pružili Ukrajini o tome kako i na koji način govorimo o poštovanju Povelje UN i izneo sam poziciju Srbije“, rekao je Vučić.

Tusk: Bez Srbije EU nije kompletna

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da Poljska podržava evropski put Srbije, i da „bez Srbije EU nije kompletna“.

„Pozdravljam ekonomski uspeh Srbije. Ekonomska Srbija je dobra za Evropsku uniju. Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan koju su započele Srbija, Albanija i Severna Makedonija kao i Berlinski proces“, rekao je on u izjavi za medije.

Donald Tusk Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dalje, rekao je da su svesni ambicioznih planova koje Srbija ima po pitanju Plana rasta kako bi ubrzala put ka članstvu Uniju. Dodao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, a naročito jačanje ekonomske saradnje.

„Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje u EU, a tokom predsedavanja Poljske proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet“, rekao je on.

„Cenim što se Vučić opredelio za sastanak sa mnom umesto samita BRIKS-a, svi su to primetili“

Potom, rekao je da su na sastancima sa Micotakisom i Vučićem razgovarao o problemima vezanim za migraciju i ilegalnu migraciju, kao i o saradnji na različitim nivoima. Takođe, zahvalio je Srbiji za doprinos pomoći Ukrajini.

„Mi odlično razumemo zašto u tim pitanjima odnosa sa Rusijom imamo različite poglede, ali baš zbog toga još više cenim naše međusobno razumevanje kada je reč o Ukrajini“, rekao je Donald Tusk.

Potom, on se dotakao i teme samita BRIKS-a.

Donald Tusk Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Hvala, prijatelju, što si se opredelio razgovor sa mnom iako si imao vrlo atraktivnu političku ponudu u istom trenutku. Ja zaista to cenim, i svi su to primetili. Možda nisu baš svi zbog toga zadovoljni, ali ja sam zadovoljan jer smo razgovarali o našoj eventualnoj saradnji“, kazao je on.

Dodao je da su pričali o poljima saradnje u privredi, nauci i odbrambenoj industriji između Srbije i Poljske.

Večera za Tuska i Micotakisa

Predsednik Aleksandar Vučić je u sredu uveče priredio večeru u čast premijera Poljske Donalda Tuska i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

„Ovo je prilika da razmenimo mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, načinima za prevazilaženje zajedničkih izazova i mogućnostima za bolji život naših građana u zajedničkoj evropskoj kući“, naveo je Vučić u objavi na Instagram nalogu.

Nakon sinoćne večere, danas je održan niz sastanaka – prvo sa premijerom Vučevićem, a potom i sa predsednikom Vučićem. Naime, Tusk i Vučić imali su tet-a-tet sastanak u 11.30 časova, a zatim je bio održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih Vučićem i Tuskom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare