Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, doneo je odluku, kako je izjavio na jednoj televiziji, “da u ime svih Kragujevčana”, Plaketu svetog Đorđa dodeli Aleksandru Vučiću. Obrazloženje je bilo, da je Aleksandar Vučić najzaslužniji što je gradska toplana dobila kotlove na gas. Kragujevački odbor pokreta Srbija centar SRCE, uputio je javni poziv gradonačelniku Dašiću da povuče ovu odluku.

Plaketa svetog Đorđa je najviše gradsko priznanje u Kragujevcu, koje se na Dan grada, dodeljuje pojedincima i institucijama za afirmaciju gradskih vrednosti, kao i za pomoć gradu i građanima.

Pokret Srbija Centar SRCE, reagovao je zbog odluke da ovogodišnji dobitnik bude Aleksandar Vučić, a njihov apel upućen gradonačelniku Dašiću, prenosimo u celosti.

Povucite odluku o dodeli Plakete Aleksandru Vučiću!

Iako se radi o aktuelnom predsedniku države, moramo da Vas podsetimo da se radi o političaru koji je ceo svoj profesionalni vek posvetio produbljivanju podela u našem društvu, primitivnom i bahatom trovanju političkog i javnog prostora, politikantskoj zloupotrebi svih kriza i tragedija koje su nas zadesile u poslednjih trideset godina, promociji ratnohuškačkih, huliganskih i kriminalnih principa, javnom ponižavanju svojih najbližih saradnika i ponižavajućim kadrovskim rešenjima na najodgovornijim javnim funkcijama.

U skladu sa navedenim, Vaša formulacija „u ime svih Kragujevčana“ je, najblaže rečeno, sramna i uvredljiva za preko 120 000 sugrađana koji na poslednjim izborima nisu dali svoj glas svemu onome što Aleksandar Vučić svojom „politikom“ predstavlja.

Imamo osnova da sumnjamo da bi i onih 50.417 birača, koji su dali svoj glas vašem kandidatu bilo saglasno sa ovom odlukom, jer odlično znate koliko su ljudi zastrašeni, dezinformisani i ucenjeni.

To se najbolje vidi po osetno slabom odzivu na ionako malobrojna predsednikova gostovanja u našem gradu, kao i polupraznim autobusima koji odlaze iz Kragujevca na njegove promocije, podeljenosti i razmiricama unutar vaše organizacije koja je pred raspadom, tako da ovaj Vaš potez može samo da predstavlja lični čin u ime malog broja interesno povezanih ljudi.

Neprihvatljivo je da u tu svrhu koristite dodelu Plakete svetog Đorđa, koja je do sada uručivana isključivo pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu, kao i pružanje pomoći Gradu i građanima.

Svesni ste da je Kragujevac infrastrukturno i investiciono skrajnut sa mape Razvojnog plana, a simboli bivše prestonice se bestidno urušavaju dok Vi sa svojim saradnicima čekate da predsednik donese odluku o tome šta u Kragujevcu sme i može da se radi.

U ovom kontekstu, dodela plakete bi eventualno imala opravdanje ukoliko je predsednik svojim novcem finansirao ili lično, svojim rukama zamenio kotlove u toplani.

ODUSTANITE!

BONUS VIDEO: Brutalni komentari posle Vučićevog obračanja o tragediji na Vračaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare