Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/ Nova.rs; EPA/ANDREJ CUKIC

Republička izborna komisija pokrenula je nabavku opreme za izbore, ali za to nije raspisala tender, niti odredila cenu. Naime, RIK je u kupovinu glasačkih kutija, UV lampi, spreja za obeležavanje prsta… krenuo putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, a zvanično obrazloženje glasi - “izuzetna hitnost događajima koje naručilac nije mogao da previdi”.

Predstavnici vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem već mesecima govore o raspisivanju vanrednih izbora, a na proleće bi svakako bili održani redovni lokalni i pokrajinski izbori. Ipak, Republičku izbornu komisiju je , ispada, iznenadila najava da će građani uskoro na birališta, pa nisu stigli ni da raspišu tender.

Naime, 13. oktobra RIK je pokrenuo pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva i poslao pozive određenim firmama, ali nije navedeno kojima.

Na spisku materijala koji ta institucija nabavlja su glasačke kutije, UV lampe, flašice spreja za obeležavanje prsta birača, alkalne baterije…

U obrazloženju pregovaračkog postupka navodi se da će ugovor biti dodeljen bez javnoh poziva zbog “izuzetne hitnosti prouzrokovane događajima koje javni naručilac nije mogao da predvidi i u skladu sa strogim uslovima navednim u Zakonu”.

Zanimljivo je da ni u jednom obaveštenju o pokretanju pregovaračkog postupka nije naznačena procenjena vrednost, pa je u ovom trenutku nepoznato koliko će UV lampe, kutije, sprejevi… biti plaćeni.

RIK, Republička izborna komisija, izbori 2022
Srđan Smiljanić i Vladimir Dimitrijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Može se pretpostaviti da bi se cena mogla kretati oko milion evra, budući da je početkom oktobra Vlada Srbije za RIK izdvojila iz tekuće budžetske rezerve 115 miliona dinara.

U Službenom glasniku tada je objavljeno da se ta sredstva prebacuju Republičkoj izbornoj komisiji za nabavku materijala za posebne namene.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je potvrdio da će raspisati izbore za 17. decembar i dodao da to mora da učini najkasnije do 2. Novembra. On je tada rekao da će biti beogradskih, parlamentarnih i pokrajinskih izbora.

“Izbori su za građane važni kada postoji lažna predstava o krizi legitimiteta“, dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:Predrag Milosavljevic / Xinhua News / Profimedia

O izborima je prethodno govorio i lider SNS Miloš Vučević. On je izjavio da veruje da ćemo imati izbore u decembru ove godine i istakao da misli na izbore za Narodnu skupštinu, Pokrajinsku skupštinu, Skupštinu grada Beograda i 70-tak lokalnih samouprava.

On je na TV Pink rekao da će oko 100 lokalnih samouprava, gradova i opština imati izbore u maju, junu sledeće godine.

Miloš Vučević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ono što je bio zahtev opozicije, evo imaćete u dva intervala izbore, poštujuće političke dogovore i zakone. Ja mogu da kažem da sam zabrinut, jer sam prvi među jednakima u SNS, znam šta nas čeka u narednim mesecima, treba mnogo da se radi. Ja verujem da će predsednik Srbije podržati svoju stranku, mislim da je to prirodno i logično“, rekao je Vučević.

BONUS VIDEO Preradović: Ako su izbori 17. decembra, onda opozicija ozbiljno kasni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare