Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krajnje je vreme da Kurti "prestane da zamajava celokupnu javnost i međunarodnu zajednicu po pitanju njegove navodne dobronamernosti oko održavanja izbora“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM. Oglasio se nakon serije izjava prištinskih zvaničnika koji tvrde da je za održavanje predstojećih srpskih izbora neophodno da Beograd uputi zvaničan zahtev, ali i da je navodno Srbija već pristala da preko Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu, pošalje takav zahtev, piše KoSSev.

Kosovska vlada još uvek čeka zahtev iz Beograda za održavanje predstojećih srpskih izbora na Kosovu, saopštila je danas predsednica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja.

Kusari Ljilja, koja je ranije u više navrata poručivala da Priština neće da dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu, sada kaže da će odgovor kosovske vlade ostati isti, ukoliko Beograd ne uputi zvaničan zahtev, prenosi KoSSev.

Ubrzo nakon izjave poslanice Samoopredeljenja oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je sve što političari iz Prištine izjavljuju povodom održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji „najobičnija i najprovidnija laž“.

„Jasno je od samog početka da Priština i Aljbin Kurti žele da onemoguće Srbima da 3. aprila glasaju na Kosovu i Metohiji, na predsedničkim i parlamentarnim izborima i njihova jedina prava namera jeste da uslovljavanjem održavanja izbora pokušaju da nateraju Srbiju da prizna takozvano Kosovo“, poručio je Petković.

Tvrdi da je krajnje vreme da Kurti „prestane da zamajava celokupnu javnost i međunarodnu zajednicu“ po pitanju njegove „navodne dobronamernosti“ oko održavanja izbora.

„U njegove igre i laži više niko ne veruje“, ocenio je Petković.

Kaže da se Beograd sve vreme ponaša odgovorno, kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji odbranili svoje osnovno ljudsko pravo – pravo glasa, ali i tvrdi da u Prištini ni u jednom trenutku nije imao „razumnog sagovornika“.

Petković je potvrdio da će se o pitanju održavanja izbora na KiM razgovarati na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost koju je zakazao srpski predsednik.

Kaže da će zvanični stav Republike Srbije i njenih državnih organa povodom novonastale situacije biti saopšten nakon ove sednice, „kada će biti odlučeno o narednim ključnim i presudnim koracima i odlukama države Srbije“.

Ujedno je naznačio da Beograd očekuje od zemalja Kvinte da se „jasno i nedvosmisleno odrede prema ucenama i sabotažama Prištine, kao i kršenju osnovnih, građanskih i demokratskih prava Srba sa KiM“.

Petković je sada optužio Kurtija da „želi da destabilizuje situaciju na terenu, izazove incidente i nestabilnost na prostoru Kosova i Metohije“.

Podsetimo, Republička izborna komisija saopštila je juče da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689, te da će isto toliko glasačkih listića biti odštampano povodom predstojećih izbora.

Međutim, iako se zna broj listića i birača i dalje izostaje potvrda, tj. informacija, da li će i gde će moći da glasaju Srbi sa Kosova.

Iako su u prethodnim mesecima prištinski zvaničnici, nakon što je zabranjeno da se na Kosovu organizuje srpski referendum o izmeni Ustava, tvrdili da neće da dozvole ni da se održe aprilski izbori, od prošle nedelje je došlo do naglog ublažavanja retorike iz Prištine.

Kosovski premijer, ali i drugi predstavnici kosovske vlade, sada tvrde da žele da poštuju Ustav, ali ne i da onemoguće Srbima pravo glasa.

Štaviše, šef kosovske delegacije za razgovore u Briselu, Besnik Bisljimi, u nedavnom intervjuu za KoSSev, kazao je da je za organizovanje glasanja na Kosovu potrebno da Vlada Srbija uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi zatražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova, te da će nakon toga biti doneta odluka.

On je ujedno kazao da je Beograd „pristao da preko Kancelarije za vezu“ Prištine u Beogradu, pošalje takav zahtev.

Nije na vladi Kosova da na bilo koji način ograničava prava građana koji imaju pravo da glasaju u Srbiji, već je to stvar sporazuma, ujedno je kazao i Bisljimi.

BONUS VIDEO: Decenija izbornih manipulacija 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar