Pavle Grbović Foto:privatna arhiva

"Pitanje ljudskih prava je temelj politike Pokreta slobodnih građana i izboru novog zaštitnika građana pridajemo veliki značaj. Zbog toga će naša poslanička grupa Ujedinjeni koju čine Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret i Sindikat sloga podržati kandidaturu advokata Miloša Jankovića za novog zaštitnika građana", rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik.

„Verujemo da je reč o kandidatu koji poseduje stručnost i integritet koji je neophodan za osobu koja će narednih osam godina obnavljati tu funkciju nakon što ju je prethodnik potpuno unizio. Njegovim izborom Srbija bi dobila jednu kredibilnu i funkcionalnu instituciju koja bi značajno doprinela unapređenju ljudskih prava.“ dodao je Grbović i dodao:

„U prethodnih pet godina građani Srbije su u potpunosti zaboravili šta znači imati jednu funkcionalnu instituciju i na njenom čelu čoveka koji će svojim integritetom, stručnjaštvu i svojom hrabrošću zaista može da štiti prava građana. Imali smo na toj funkciji osobu koja štiti samo svoje interese, koja se trudila da bude nevidljiva kad je to bilo najpotrebnije“.

„Podsetio bih vas na tri slučaja koja najbolje pokazuju u kakvoj je tišini protekao mandat Zorana Pašalića. Prvi slučaj se tiče nerazumnog, neopravdanog i nehumanog tretmana naših najstarijih sugrađana tokom zatvaranja zbog pandemije Korona virusa, koji su mogli da izađu samo tokom ranih jutarnjih časova u nabavku. Drugi slučaj kada je zaštitnik građana ostao potpuno nem bila je na mostu u Šapcu, kada su batinaši, koji su došli službenim vozilima Grada Šapca, tukli građane koji protestuju, dok je policija stajala sa strane bez ikakve reakcije. Treći slučaj jeste uvođenje socijalnih karti koje su trebale da uvedu red u socijalna davanja, a koje su iskorišćene kako bi se smanjio broj korisnika i broj onih koji primaju pomoć od države“ kaže Grbović.

Zato je, kako dodaje, neophodno da naredni zaštitnik građana koji će osam godina obavljati tu funkciju bude neko koga će se svi državni organi plašiti, i ko neće ustuknuti da bude glasan na sva kršenja i zloupotrebe koje se dešavaju.

BONUS VIDEO: I pored protesta i protivljenja građana vlasti ne odustaju od bušenja Savskog nasipa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar