Zoran Panovic
Zoran Panović Foto:FoNet/Milica Vučković

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da je trenutna izborna kampanja prljava, ali da je to očekivano, "nije posebno prljava, mislim da je opozicija ukalkulisala taj stepen prljave kampanje".

„Opozicija se pomirila sa tim da ako želi da ugrozi (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića na nekom nivou vlasti to mora da uradi u uslovima koji su jako nepovoljni za nju“, ocenjuje Panović u N1 Studio Live.

Smatra da nije realno da Vučić uđe u bilo koju vrstu kohabitacije s opozicijom posle izbora, što je i sam na mitingu u Smederevu konstatovao.

„Ovakav sistem vlasti, koji je model lične vlasti – bilo bi bizarno da uđe u model kohabitacije sa opozicijom“, ističe.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Vučić je na predizbornom mitingu u Smederevu kazao da ako opozicija pobedi na izborima, on neće više biti predsednik.

„SNS je apsolutno liderska partija, hijerarhizovana, Vučić je neprikosnoveni autoritet, nijedan drugi lider ispod Vučića nema ni približno takav značaj. Do izbora će biti Vučić svuda, multiplikovan“, predviđa.

Dodaje i da su u pitanju iluzije opozicije, da ako se promeni vlast, da šest meseci bude tehnička vlada, a da se onda organizuju fer izbori i konstatuje da bi na njima opet mogao da pobedi SNS.

Pročitajte još

Navodi i da je to što je proevropsko-patriotska opozicija uspela da se ujedini i da na izbore ide u jednoj koloni, naprednjake je iznenadilo i podiglo im stepen budnosti.

„Takođe je pružila čelindž (izazov) i patriotsko-ruskoj opoziciji, koja se ipak nije ujedinila. Moguće da je Vučić aktivirao svoj paket akcija na tom polju, tako da desnica ide razjedinjeno, što je hendikep“, kaže.

Što se tiče SPS, ocenjuje da je za njenog lidera Ivicu Dačića „jako bitno da je izbegao zajedničku listu sa SNS, i dalje ima neku vrstu autonomije, ali ono što je za SPS rizično je da su pomalo nonšalantno ušli u kampanju, očekujući da njima pripada određena kvota glasova, u tom smislu veće budnosti im ne bi bilo na odmet“.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kada se radi o reakciji vlasti na ProGlas, kojim su uvaženi intelektualci i javne ličnosti pozvali građane da izađu na izbore, kaže da je logična oštra reakcija „malo povišene propagandne budnosti, zbog uspeha tog dela opozicije da se ujedini“.

„Podrška potpisnika ProGlasa patriotsko-proevropskoj opoziciji daje dobre marketinške efekte na birače tog dela opozicije“, navodi i dodaje da „ovi izbori verovatno neće biti presudni ni za vlast ni za opoziciju“.

Smatra i da će Srbija posle njih možda ići ka suštinskoj podeli – na radikale i demokrate.

A na to kako će protest poljoprivrednika uticati na izborni ishod i da li će, kaže da je to protest koji smo već gledali.

„Najbitnije je da se ostvare njihovi ciljevi, oni ne podrazumevaju kako će da radi REM, kakvi će biti izborni ciljevi, kako radi parlament… Ako se dogovore sa vladom, na tome će se završiti kao i uvek“, zaključuje.

BONUS VIDEO Izbori i psiha: Vlast na režimskim medijima u odbrani predsednika od slobodnih medija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar