Foto:TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic,Filip Krainčanić/Nova.rs, Vojin Radovanović/Danas, VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ,Milan Maricic/ATAImages, Dragan Mujan/Nova.rs

Formiranje vlade je vrlo zahtevna stvar. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo je rekao da ćemo je dobiti u julu, pa onda u avgustu, sad čekamo kraj septembra, a nagoveštava se i mogućnost da to bude u oktobru. Javnost se trese od neizvesnosti, ko će preuzeti koji resor, hoće li znati da nastavi putem prethodnika…

Šala mala, znati nešto raditi ovde nije preporuka. Ali, kako se donose odluke ko će u koju fotelju? Možda po SNS logici i zvučnosti imena, recimo.

Je l’ da da ništa lepše nije zvučalo od Tomislav Momirović – ministar saobraćaja?

Ili Anđelka Atanacaković – ministarka privrede?

Plagijator kao ministar finansija… Ma, milina jedna.

Ali da ne bude da samo kritikujemo vlast, možda ovog puta možemo da pomognemo Ani Brnabić. Makar da damo neki konstruktivan predlog, jer neka imena se prosto magnetski privlače s određenim resorima.

Ministrastvo za ljudska i manjinska prava

Eto, ljudska prava su sad u fokusu. Vlast pokušava da spreči održavanje Evroprajda, organizatori se na to ne osvrću. Pozivaju se na ljudska prava, ista ona za koja se bespoštedno zalaže jedan Ivica. Ali ne onaj na kojeg ste svi pomislili, već Božić.

Ivica Božić Foto: Vojin Radovanović/Danas

Za one koji ga ne znaju, proslavio se organizacijom protestne šetnje protiv Evroprajda, koja se zakitila nazivom “Za odbranu porodice”. Tokom ove šetnje sa razglasa se puštala duhovna muzika. Ne bi škodilo ni da se povremeno pusti na sednicama vlade…

Ministarstvo rudarstva i energetike

Sledeća situacija koja mnogo brine građane Srbije jeste energetika. Da li ćemo imati struje i grejanja, kad će početi grejna sezona? Zato je najbolje sve prepustiti onom ko je sve i zakuvao – bivšem direktoru EPS Miloradu Grčiću.

Foto:Nova S

Tužilaštvo za organizovani kriminal je ionako odbacilo krivičnu prijavu protiv njega, utvrdili su da Mića nije kriv za onaj kolaps s kraja prošle godine, pa je onda besmisleno da takav talenat tavori u opštini Obrenovac. Nuklearne elektrane ga zovu…

Ministarstvo spoljnih poslova

Šta nas još sad mnogo muči? E da, diplomatija. Treba odoleti ovim pritiscima Zapada, kad su se umešali u priču oko KiM i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc. Treba hendlovati istovremeno i Vladimira Putina i Džozefa Bajdena. Težak posao, možda i najteži, a kruže glasine da će spoljni poslovi otići u ruke aktuelnog ambasadora u Vašingtonu, Marka Đurića.

Foto: Printscreen/Twitter/Sajam Ludaka

Redakcija Nova.rs se s ovom odlukom prosto mora složiti. Ako ništa drugo znamo da će Marko iz Vašingtona najlepše da tapše i bez treptanja sa divljenjem gleda sagovornika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kad smo rešili spoljne poslove, da pređemo na unutrašnje. Jedini čovek koji na toj funkciji dostojno može naslediti Aleksandra Vulina je Dragan Marković Palma. Ionako godinama najavljuje svoj ulazak u vladu, tako da je sad idealno vreme. Prosto, neće moći sam sebe da uhapsi zbog onih optužbi za podvođenje i seksualno zlostavljanje maloletnica. Nekako ne ide…

Foto:Screenshot/Youtube/Online spotlight videos

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Kad smo kod onih koji konačno ulaze u vladu, znamo da će jedan od njih biti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Njemu jednostavno mora pripasti turizam, jer ko bolje od njega zna da preporuči poželjne destinacije?

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Hrvatska to svakako nije, a nema sumnje da će nam preporučiti gde je to još poželjno da “gnjuramo celi dan”. “Da uzmemo veliku bocu kiseonika, da idemo pod more i da se pravimo da su oko nas baš pristojni ljudi”, kao što je nedavno lepo objasnio.

Ministarstvo zdravlja

Zdravlje mora preuzeti Branislav Nestorović. On za terapiju prepisuje rakiju i šoping u Milanu, tvrdi da oni koji puše od pet do 15 cigareta dnevno nemaju problem sa koronom, zna mnogo i o putovanju u budućnost, a tvrdi i da smo se „parili“ sa vanzemaljcima, pa nam otud plave i zelene oči.

Dr Branimir Nestorović Foto: N1

Pa zamisite samo koliko bi nam zdravstvo napredovalo, kad bi ta znanja i saznanja doktora Nestorovića u praksi primenili.

Ministarstvo privrede

I tako dođosmo do privrede. Tu, zaista, nema dileme. Najviše znanja i umeća u ovoj oblasti ima vlasnik Milenijum tima Ivan Bošnjak. Taj čovek svuda stiže. Ima ga u energetici, građevini, banjskom turizmu, vinogradarstvu, gasifikaciji, a nedavno je preuzeo i Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”. Takoreći, multipraktik.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Večiti kandidati za Nemanjinu 11 su i glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić i vlasnik Pinka Željko Mitrović. Marić bi mogao da bude ministar kulture, a informisanje bi moglo da se odvoji u zaseban resor i da se na njegovo čelo postavi posanica SNS Biljana Pantić Pilja. Ona koja novinare naziva stranim plaćenicima.

Mitrović bi, s druge strane,  trebalo da preuzme brigu o porodici. On zaista nađe način zaštiti porodicu. Svoju.

Tu je i poslanik SNS Vladimir Đukanović, ujedno i advokat Dijane Hrkalović i Predraga Koluvije, koji bi konačno trebalo da preuzme resor pravde. Već je deli u emisijama, na suđenjima i društvenim mrežama.

Od nas dosta… Za ostale ministre, mandatarka snađite se sami.

E da, samo jedna molba. Ostavite nam Tonu Monu. Boljeg nemamo, goreg nećemo naći.

BONUS VIDEO: Brnabić – Svoji na svome i teške odluke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare